Emma Ellingsen:

Hyller endring

Nå er det mulig for Instagram-brukere å oppgi hvilket kjønn man identifiserer seg med. Modell og transaktivist Emma Ellingsen jubler over nyheten.

JUBLER: Modell Emma Ellingsen er glad Instagram har gjort det mulig for sine brukere å endre kjønn på sine profiler. Foto: Espen Solli / TV 2
JUBLER: Modell Emma Ellingsen er glad Instagram har gjort det mulig for sine brukere å endre kjønn på sine profiler. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

Instagram er en av de sosiale mediene der du nå kan fortelle på profilen din om du vil bli kalt hun, han, hen eller de/dem. Det var allerede i mai det sosiale mediet gjorde det mulig for brukere i enkelte land å legge ved sitt foretrukne pronomen, skrev blant annet CBS. Nå skal denne funksjonen være tilgjengelig i Norge og resten av verden.

Det gleder modell og transaktivist Emma Ellingsen.

- Det synes jeg er veldig fint og viktig. Vi lever i et samfunn hvor ikke alle føler at de tilhører «han» eller «hun» og da synes jeg det er flott at Instagram gir folk muligheten til å definere seg slik de vil. Det viser at man har blitt hørt, sier Ellingsen til Dagbladet.

- Supertrist

Ellingsen er åpen transkvinne og og var 12 år da hun sto frem på TV som transkjønnet. I forbindelse med høstens stortingsvalg har hun fått sin egen serie om valg og politikk for unge på TV 2. I serien «Emmas stemme» møter 19-åringen, som også er førstegangsvelger, andre unge som engasjerer seg politisk.

Hun reagerer på at det fortsatt finnes politiske partier i Norge som kun mener det finnes to kjønn.

DELER: Emma Ellingsen er aktuell med ny sesong av «Bloggerne», der seerne får følge henne tett i prosessen med den kjønnskorrigerende operasjonen hun var gjennom i vår. Video: Rød Løper / Celina Morken Vis mer

- Alle har sine egne meninger rundt det, og jeg synes det er supertrist og rart at man ikke klarer å ha forståelse for andres følelser. Forhåpentligvis kan Instagrams beslutning bidra til mer aksept, sier Ellingsen.

I både Danmark og Sverige har man innført en tredje kjønnskategori. I Norge har det samme blitt forslått innført av blant annet Venstre i 2016, men har ikke fått flertall på Stortinget.

Ikke-binære kjendiser

Den siste tiden har flere av verdens største stjerner kommet ut som ikke-binære. Ikke-binær er en kjønnsoppfatning som innebærer at en person opplever seg selv verken som kvinne eller mann.

I mai kom artist Demi Lovato ut som ikke-binær og bruker pronomene de/dem om seg selv.

- I dag er så glad over å dele mer fra livet mitt med dere alle. Jeg er stolt over å la dere få vite at jeg identifiserer meg selv som ikke-binær og offisielt vil endre pronomenet til de/dem framover», skriver Lovato ifølge BBC.

Andre kjendiser som Elliot Page, tidligere Ellen Page og Sam Smith identifiserer seg også som ikke-binære.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer