Hyller Eva Nansen

Eva Sars (1858-1907) var norsk internasjonal sangstjerne før hun traff Fridtjof Nansen i skiløypa og giftet seg med ham. På det nye albumet «Til Eva» tolkes sangene som gjorde henne berømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Sopran Isa Katharina Gericke (35) og pianist Christian Ihle Hadland (26) spilte inn de 28 romansene i Fridtjof og Eva Nansens hjem, Polhøgda, i det rommet der Eva holdt sine berømmelige huskonserter for «Lysakerkretsen» i nasjonsbyggingsepoken rundt 1905.

Repertoaret er kjente norske sanger med melodier av Halfdan Kierulf, Rikard Nordraak og Agathe Backer Grøndahl og tekster av blant andre Bjørnstjerne Bjørnson og Evas onkel, J.S. Welhaven.

- Sanger som pioneren Eva Nansen maktet å ta fra borgerskapets salonger ut til konsertscenene og gjøre dem kjent. Ikke minst var de viktige for å bygge den norske identitetsfølelsen fram mot 1905, sier Isa Katharina Gericke. Hun har et langt forhold til Eva Sars/Eva Nansen.

Dedikasjoner - Eva har vært i kulissene helt siden jeg begynte å studere de norske sangene som jeg er så glad i, begynner hun.

- Navnet dukket stadig opp i dedikasjoner på tittelbladene, så jeg begynte å lure på hvem denne damen var. Da jeg begynte å arbeide med «Haugtussa» for noen år siden, dukket hun opp igjen, hun urframførte syklusen i Kristiania med Agathe Backer Grøndahl ved klaveret. Arne Garborg var i salen, Grieg var ikke der fordi han framførte syklusen samme kveld i Stockholm med sin Nina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer