Hyller faren på cd

- Jeg kommer aldri til å glemme hvor jeg kommer fra. Jeg føler et ansvar for å skape håp for dem som vokser opp i gettoen i dag, sier Wyclef Jean.

I går var han en snartur innom Oslo. Siden flyet fra London var forsinket, benytter Wyclef anledningen til å spise kyllingsalat under intervjuet. Promotering må til, men for Wyclef er det å spille for folk årsaken til at han holder på.

- Når jeg kommer til en by sier jeg alltid til plateselskapet at de må finne en klubb og invitere 150 mennesker, så skal jeg lage party. I natt spilte jeg på en klubb i London, sier han mellom munnfullene.

Tøff oppvekst

Wyclef Jeans siste plate «Masquerade» kom ut i Norge i juni og fikk en femmer på terningen av Dagbladets anmelder.

- Plata er en hyllest til min far, som døde 3. september. Han lærte meg alt om å vokse opp i gatene. Jeg har mye respekt i gettoen, folkene der likte til og med «911», men de har savnet rappen. Folk flest vet at jeg kommer fra Brooklyn, men de aner ingenting om hvor dypt det miljøet sitter i meg. Mange av dagens hip hop-artister skryter av at de er tøffe gangstere, men det er de jo ikke. Jeg vokste opp blant gangstere, dopsalg og folk som gikk inn og ut av fengsler, men de beskyttet meg. «Gå og hent gitaren din og spill den Bob Marley-låta,» sa de til meg, og jeg spilte. «Masquerade» er blitt en berg-og-dal-bane om livet, sier Wyclef, som regner med å legge ut på turné til høsten. Han lover å legge turen innom Norge.

Forventninger

Seinere i sommer har filmen «Shottas» USA-premiere. Wyclef har skrevet musikk til filmen og har også en liten rolle.

- Shottas betyr «gangstere» på jamaicansk og jeg har en liten rolle som schizofrene Ritchie S. Han er en sånn type som ville stukket gaffelen i øyet på deg, sier Wyclef og veiver leende med en gaffel.

I løpet av et par år kommer filmen «Passport», som er basert på livet til Wyclef og hans fetter. Der har han også skrevet musikken.

- Men hva med The Fugees?

- Vi har så smått begynt å prate om neste plate, men det er vanskelig å finne tid. Og tida må være riktig, det knytter seg like store forventninger til The Fugees' neste plate som det gjorde til «Star Wars - Episode 1», sier Wyclef.

PÅ LYNVISITT:Wyclef Jean smelter pikehjerter overalt hvor han beveger seg. Han aner ikke hvor mange norske jenter han har delt ut telefonnummeret sitt til. - Norske jenter liker gutter med langt hår, er hans egen forklaring på populariteten.