Arve Juritzen:

Hyller gigabøter

- All honnør til Konkurransetilsynet, sier Juritzen etter varsel om 500 mill. i bøter til fire forlagsgiganter.

<strong>FORNØYD:</strong> - Det vi ser skje nå er interessant. Størrelsene på bøtene viser alvoret i saken, mener forlegger Arve Juritzen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORNØYD: - Det vi ser skje nå er interessant. Størrelsene på bøtene viser alvoret i saken, mener forlegger Arve Juritzen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Konkurransetilsynet varslet torsdag om gigantiske bøter i størrelsesorden 500 millioner kroner til Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke, Gyldendal, Aschehoug og Bokbasen for ulovlig samarbeid.

Ifølge tilsynet skal forlagsgigantene ha brukt databaseselskapet Bokbasen, hvor de alle har eierandeler, for tilgang til konkurransesensitiv informasjon.

- All honnør

Forlegger Arve Juritzen har i mange år vært en sentral skikkelse i den norske bokbransjen, særlig gjennom Juritzen forlag, som han solgte seg ut av i januar 2019. Suksessen bygget han blant annet på de norske rettighetene til bøkene til bestselgerforfatteren Cecilia Samartin.

Overfor Dagbladet sier Juritzen at han er glad for at Konkurransetilsynet går bokbransjen nærmere etter i sømmene.

- All honnør til dem for å ikke gi opp og avdekke ting som viser hvordan det opereres. Det er ikke fri konkurranse når all makt er på så få hender. Det vi ser skje nå er interessant. Størrelsene på bøtene viser alvoret i saken, sier han.

Makta til de store forlagene har i en årrekke vært en kjepphest for Juritzen.

- Man gir opp etter mange år. Jeg har solgt meg ut av det meste, at betingelsene settes av de store forlagene er en del av det, sier han.

- Dør ut

I kjølvannet av den pågående saken håper Juritzen nå på økt politisk oppmerksomhet.

- Politikerne må begynne å følge opp det tilsynet kommer med. De har lenge vært tydelige på kritikken, men ikke fått noe særlig drahjelp politisk, sier forleggeren.

- Jeg opplever det som at noen forlag har all kontroll og samarbeider seg imellom. På den måten hindres mangfoldet i bransjen. Forfattere trenger mange steder å gå med bøkene sine, og bokbransjen dør uten et mangfold av forlag, fortsetter han.

Store bøter

Ifølge Konkurransetilsynet handler den konkurransesensitive informasjonen som skal være delt mellom forlagene om at de ifølge tilsynet har delt framtidige bokpriser og utgivelsestidspunkt.

Tilsynet varslet i går om at Bokbasen ilegges et overtredelsesgebyr på 3,89 millioner kroner, Cappelen Damm ilegges et gebyr på 151,9 millioner kroner, Forlagshuset Vigmostad & Bjørke ilegges et gebyr på 93,4 millioner kroner, Gyldendal ilegges et gebyr på 202,4 millioner kroner og Aschehoug ilegges et gebyr på 50,8 millioner kroner.

- Absurd

Alle forlagene Dagbladet var i kontakt med i går bestrider varselet fra tilsynet på det sterkeste. Cappelen Damm gikk så langt som å kalle saken for «fullstendig absurd».

Konkurransetilsynet understreket at det ikke er truffet endelig vedtak i saken. Selskapene har frist til 24. november med å melde inn merknader.

Dømt i Oslo tingrett

I en separat sak, tidligere i september, slo flertallet i Borgarting lagmannsrett fast at Cappelen Damm og Gyldendal har stått bak ulovlig samarbeid og utveksling av konkurransesensitiv informasjon med boikott av en distributør som følge.

Konkurransetilsynet fattet i den saken først vedtak i 2017 om ileggelse av overtredelsesgebyr for brudd på konkurranseloven. De mente forlagene hadde gått sammen om en boikott av distributøren Interpress Norge AS.

Forlagene ble opprinnelig dømt i tingretten i 2018. Gyldendal og Cappelen Damm anket deretter dommen til Borgarting lagmannsrett. Det er foreløpig uklart om de vil anke saken videre til Høyesterett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer