«LOVE ACTUALLY»: Odd-Magnus Williamson hyller favoritt-julefilmen i reklamevideoen for showet «What is love». Selv har han sett filmen femten ganger. Video: Odd Magnus WIlliamson / Universal Pictures Vis mer

Hyller «Love Actually» i reklamevideo: - Jeg har sett den sikkert femten ganger

Komiker Odd-Magnus Williamson har lest 4800 sider faglitteratur for å prøve å finne ut hva kjærlighet er.

I 2008 kåret Dagbladets lesere «Love Actually» til den beste romantiske komedien gjennom tidene. Storbritannia kåret den i 2016 til britenes favorittjulefilm, etterfulgt av «It’s a Wonderful life» og «Elf».

Sjokket ble derfor stort da det kom fram at verken NRK, TV 2, TV3 eller TVNorge kommer til å vise den populære julefilmen i år.

Det er manglende rettigheter til filmen som er grunnen til at «Love Actually» ikke blir å se på tv til jul.

- Vi har ikke rettighetene til filmen lenger, opplyser kommunikasjonsansvarlig Hilde Ebeltoft-Skaugrud i NRK.

Hun forteller at de hadde rettighetene fram til 2016.

En av dem som allerede kjenner savnet på kroppen, er komiker Odd-Magnus Williamson. I en reklamevideo for showet «What is love», som har premiere i september neste år, hyller han juleklassikeren.

Hyllest-video

Videoen viser komikeren klippet inn i en av filmens mest kjente scener. Williamson står utenfor inngangsdøra til Kiera Knightly, og viser henne bilder av kjente par fra norsk offentlighet, deriblant Per Sandnes og Bahareh Letnes, Ulrikke Falck og Henrik Elvejord Borg, Janne Formoe og Jan Fredrik Karlsen, og Olav Thon og Sissel Berdal Haga.

- Jeg leste i Dagbladet at «Love Actually» ikke vil bli vist på TV i år, fordi lisensen har gått ut. Det er en tragedie. Det er min absolutte favoritt-julefilm, sier Williamson til Dagbladet.

Men han stopper ikke der. Den tidligere «Torsdag kveld fra Nydalen»-programlederen mener filmen er en av tidenes beste, uansett sjanger.

- Den er helt fantastisk. Den kan selvfølgelig kjøpes på strømmetjenester, men det er ikke det samme. Det er noe med timingen. Plutselig dukker den opp, man har ikke sett de første tretti minuttene, men det gjør ingenting. Man kommer inn i den. Den tar deg på senga, og du må bare slippe alt du har i hendene, sette deg ned og se på den. Jeg har aldri sett de første femten tjue minuttene av den, og jeg har sett den sikkert femten ganger. Jeg aner ikke hvordan den starter. Men det er det som er selve julemagien, sier han.

«What is love?»

«What is love» er en komedie om kjærlighet, ikke ulikt «Love Actually».

- Jeg har lest 4800 sider faglitteratur om kjærlighet for å prøve å komme til bunns i spørsmålet «What is love?» som artisten Haddaway stilte i sangen med samme navn i 1993. «What is love? Baby, don't hurt me. Don't hurt me no more.»

- Det var Shakespeare som sa det først, var det ikke?

- Å herre gud. Er det sant?!

- Nei, det er ikke sant.

- Haha! Hvert fall, hele forestillingen begynte med at jeg hørte den sangen, og begynte å gruble over spørsmålet «what is love»?»

Williamson gjorde det alle andre ville gjort: han konsulterte Wikipedia.

UNDERSØKER KJÆRLIGHETEN: «What is love» har premiere neste høst. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet.
UNDERSØKER KJÆRLIGHETEN: «What is love» har premiere neste høst. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet. Vis mer

- Der sto det bare at «kjærlighet er en irrasjonell følelse som er vanskelig å definere». Da tenkte jeg at OK, nå må Haddaway og jeg prøve å finne ut hva dette her egentlig er.

Lesehest

Williamson forteller at han har lest «alt av Sissel Gran», alt av psykologer som Sue Johnson og John Gottman, og mye psykoterapi og nevrologi.

- Jeg har lest, og lest, og lest. Og lest! Og jeg har klart å finne ut hva det er.

- Jaså, hva er det?

- Nei, det røper jeg ikke! Da må du kjøpe billetter. Men jeg kan si så mye som at jeg tror jeg har blitt et bedre menneske av å lære meg om hvordan vi mennesker er skrudd sammen. Det er egentlig ganske sjukt at vi ikke lærer noen ting om dette på skolen. Hvordan vi er bygget opp i forhold til kjærligheten, og hvorfor femti prosent av par skilles. det er ikke lett å få en relasjon mellom to mennesker til å fungere. Men jeg tror jeg har knekt koden på hvordan man kan gjøre det litt lettere.

- Så jeg trenger altså ikke abonnere på Morgenbladet for å lese Sissel Gran, jeg kan bare kjøpe en billett til showet ditt og få svaret på hva kjærlighet er?

- Nei, du må faktisk abonnere på Morgenbladet for å støtte Kebbelife-tegnerserien.

- Notert. Men du, jeg må stille noen kritiske spørsmål. Er ikke dette egentlig en kynisk utnyttelse av den kollektive sorgen i det norske folk, over tapet av «Love, Actually»? Prøver du å fylle tomrommet og stjele plassen?

- Ja, det er faktisk det jeg gjør! Jeg prøver å fylle å fylle maktvakuumet som oppstår. Der smetter jeg inn og forsøker å kapre den plassen, innrømmer Williamson.

- Kjærligheten er vakker

Williamson har ikke snakket med noen av parene som ufrivillig har blitt del av reklamen hans. Han er imidlertid ikke bekymret.

- Det som er så vakkert når vi ser på disse parene … Både Per og Bahareh, Janne og Jan Fredrik og Ulrikke og Blodprisen, det er at dette er historier som føles parallelle til «Love Actually». Kjærligheten er vakker, altså.