Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«I May Destroy You»

Hyller mensen-sex

En koagulert klump menstruasjonsblod får nettet til å koke.

HYLLES: «I May Destroy You» har fått ros fra både seere og kritikere - men én scene har fått spesielt mye oppmerksomhet. Video: HBO Vis mer

«Hjemme hos Arabella ser kvelden ut til å gå strålende, sammen med en kjekk narkodealer som har blitt med henne hjem - helt til hun litt for seint innser at hun har mensen. Det som følger er en ukomfortabel, men smertefullt morsom, scene om mensen-sex, som vakler mellom det hysterisk morsomme, romantiske og pinlige med lysets hastighet.»

Slik oppsummerer Vulture en scene fra HBO-serien «I May Destroy You» som har blitt gjenstand for mye oppmerksomhet siden den ble tilgjengelig på strømmetjenesten.

Årsaken er at den i et ganske kort øyeblikk viser en klump koagulert menstruasjonsblod. «Klumpen» (eller The Clot) har nå blitt utgangspunktet for en heftig debatt i sosiale medier om framstillinger av mensen på skjermen og lerretet.

- Usynlig på skjermen

Hver dag menstruerer 800 millioner kvinner, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Likevel opplever mange at det skorter på representative og fordomsfrie framstillinger av mensen på film og TV.

Nettopp det mener mange å ha funnet i «I May Destroy You». Reaksjonene har fått mye omtale i britiske tabloidmedier som Metro, Daily Mirror og Stylist.

- Altfor lenge har mensen vært usynlig på skjermen. Nå vi først ser det, er det ofte som en gyselig, billig vits som lener seg på sexistiske og kvinnehatende klisjeer - som om mediene som helhet synes de hverdagslige realitetene knyttet til menstruasjon er motbydelige, skriver det britiske kulturmagasinet i-D.

Magasinet roser scenen som «intim og realistisk», milevis unna den «grove og sensasjonalistiske TV-pulingen vi er vant med».

Under scenen spør Arabellas partner Biagio (Marouane Zotti) om han kan «ta denne greia ut» - med henvisning til en blodig tampong. Arabella nikker.

- Uskyldig og nysgjerrig leker han deretter med en blodklump på Arabellas laken, uten et gram av vemmelse. Det er første gang, med mindre vi har sett på helt forskjellige TV-programmer.

- Oppsiktsvekkende

Dagbladets anmelder Hannah Bull Thorvik er blant de mange som er begeistret for «I May Destroy You». I sin anmeldelse trillet hun en femmer på terningen, og omtalte serien som en «skremmende god skildring av dating og seksuelt samtykke i den moderne tidsalder».

Nå hyller hun den mye omtalte scenen.

- Serien er full av eksplisitte sexscener i gråsoneland, likevel var det den hyperrealistiske mensen-sexscenen som vakte oppsikt. Det sier jo litt, men det er med god grunn: Vi har ikke sett noe liknende på TV, og scenen kunne ikke blitt gjort på en finere og ærligere måte, sier hun til Dagbladet.

Scenen vil kunne være en oppvekker for mange, tror hun.

- Det er som om man der og da innser at menstruasjon har vært et TV-tabu, fordi scenen er så oppsiktsvekkende. For første gang så man at noen tar ut en tampong på TV, til tross for at dette er noe halvparten av jordas befolkning gjør månedlig.

Hun mener diskusjonen rundt «Klumpen» avslører en større problematikk.

- Man kommer ikke utenom at det er noe stusslig at det var en slimklump som skulle sprenge grensene for intimitet på TV i 2020. Det skyldes at representasjonen av kvinnelig seksuell helse har vært svak, tidvis ikke-eksisterende.

Nå løftes temaet fram og normaliseres av kvinnelige manusforfattere som Michaela Coel, som står bak serien, mener Thorvik.

- Det er en forfriskende utvikling.

Mer enn blod

Mensen er mer enn bare blod. Det sier lege Trine Aarvold ved Sex og samfunn til Dagbladet.

- I livmoren er det en slimhinne, kalt endometriet, som hver måned blir tykkere med mange blodårer, sier hun til Dagbladet.

Uten befruktning vil blodårene klemme seg sammen slik at slimhinna dør, forklarer hun.

- Denne, sammen med friskt blod, kommer ut av livmoren via skjeden. Mensen er derfor både slimhinne og blod.

Blod som blir liggende i livmoren før det kommer ut, skifter farge fra ferskt rødt til en mørkere rød eller brunfarge - og kan også koagulere til klumper.

- Det er også vanlig at det kan komme ut litt større biter av slimhinna som kan sees som litt større klumper. Mange er redd slike klumper er tegn på spontanabort eller noe annet alvorlig, og det er svært sjeldent at det er tilfelle.

I noen tilfeller kan imidlertid kraftige blødninger og koagulert blod være tegn på noe mer alvorlig.

- Har man kraftig mensblødninger som ikke gir seg, og særlig hvis det i tillegg er sterke magesmerter og feber, så skal man ta kontakt med lege. Da kan det være tegn på infeksjon.

- Myteomspunnet

Aarvold sier mange ikke helt vet hva mensen er, selv om de selv menstruerer, eller har en partner som gjør det.

- Mensen er veldig naturlig, men likevel så er det så tabubelagt og myteomspunnet. I enkelte kulturer blir mensen sett på som noe urent, noe det ikke er. Mange foreldre skjuler bind og tamponger for barna sine.

Dette kan bidra til at temaet blir «skummelt» for yngre, mener hun.

- Mensen bør være et tema i alle hjem, og barn bør få vokse opp med å høre ordet og forstå at dette er noe vi alle forholder oss helt naturlig til. Dette gjelder for barn av alle kjønn.

Realistiske framstillinger av mensen på film og TV er mangelvare, mener hun.

- Det er svært sjeldent at vanlig mensblod blir vist på skjerm. Det blir vist som en klar og tynn væske som renner ut. Vi har derfor ikke sett mensblod «på ordentlig» før enkelte av oss får mensen selv. De som ikke har mensen vil derfor heller ikke vite hvordan normal mens ser ut.

Unge unnskylder seg

Nå håper Aarvold at økt kunnskap om kroppen kan være med på å fjerne stigma og skam rundt mensen.

- Fortsatt opplever jeg at unge unnskylder seg hvis jeg skal undersøke dem og de har menstruasjon, som om jeg som lege skal synes dette er ekkelt. Da kan jeg bare forestille meg hvor vanskelig det vil være for unge som plutselig får mensen ved et samleie sammen med en person de kanskje ikke er så trygg på.

«I May Destroy You» handler den unge forfatteren Arabella, som opplever en voldtekt etter en kveld på byen. Den er delvis inspirert av opplevelsene til manusforfatter, regissør og hovedrolleinnehaver Michaela Coel, som slo gjennom med serien «Chewing Gum» i 2015.

Serien tok henne to og et halvt år å skrive, ifølge BBC.

- Det har vært vanskelig, men også rensende, sier hun til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!