Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hyller rus i ny video

- Det var den mest intense opplevelsen jeg noen gang har hatt, sier Omer Bhatti. Lege fraråder bruk på det sterkeste.

TILBAKE: Omer Bhatti er singelaktuell og fredag slipper han video til låta «Meditation». Videoen er regissert av Christopher Perez. Vis mer

- Sangen er inspirert av min egen livsstil, som innebærer mye spiritualitet. Men jeg synes mye av musikken om spiritualitet høres corny ut. Så jeg har forsøkt å lage nåtidsmusikk som høres kul ut. Videoen er inspirert av en av de sykeste opplevelsene jeg har hatt, sier Omer Bhatti (34).

Det har vært stille fra 34-åringen de siste åra. Danseren og hiphop-artisten var dommer i «Norske talenter» i 2014, og ga ut singelen «Automatic» i 2016, men har siden holdt seg unna rampelyset. Men nå er karen som kanskje er aller mest kjent for sitt vennskap til poplegenden Michael Jackson, igjen singelaktuell og fredag slapp han video til låta «Meditation».

Drakk ayahuasca

I videoen ser man Bhatti røyke en rose, for deretter å danse som om han er rusa rundt i røyken, før han brekker seg. Man får også se Bhatti kliss naken i fosterstilling under vann, samt hengende fra et tre med merker over hele kroppen.

- Det er for å illudere at jeg dreper egoet mitt og blir født på ny, forklarer Bhatti da Dagbladet møter han i studioet på Holmlia i Oslo sørøst.

Temaet er inspirert av at Bhatti som 18-åring drakk det han siden har tenkt må være beslektet med ayahuasca. Ayahuasca er en te som brukes av sjamaner i Sør-Amerika for å gå inn i transe. Teen inneholder det psykoaktive stoffet DMT, som er ulovlig og står på narkotikalisten i Norge.

Men ifølge en NRK-artikkel fra april i år, foregår det seremonier i Oslo annenhver måned hvor opptil 30 personer samles for å ta ayahuasca. Slike tilstelninger skal også foregå i Rogaland. Det er kjent at flere nordmenn skal ha dratt til Latin-Amerika for å ta det ulovlige stoffet.

Bhatti legger imidlertid vekt på at han selv opplevde dette som en sterk spirituell opplevelse. Han hevder man innen New Age-bevegelsen mener teen renser kroppen.

- Det jeg drakk høres ut som noe liknende ayahuasca. Noen opplever et helvete i sju timer. Men for meg var det den mest intense opplevelsen jeg noen gang har hatt. Det påvirket meg veldig, sier han, og utdyper sitt syn på opplevelsen:

- De sier du dreper egoet ditt når du tar det, og det gjør deg ydmyk. Du møter deg selv og dine egne styggheter. Over tid vil man få et annet syn på livet, hevder han.

Han hevder videre at de ulovlige stoffene hjalp han forstå vanskelige opplevelser i eget liv.

- Jeg har opplevd å miste venner på dramatisk vis, og andre traumatiske ting som jeg ikke har fått bearbeidet. Men den opplevelsen bringer sånne ting opp på overflaten, det kan være veldig intenst. For meg var det en berg-og-dal-bane av følelser, fram til jeg kastet opp og da var alt over. Jeg ser ut som om jeg litt påvirka i videoen, for å gjøre det litt mer tydelig.

SPIRITUELLE INTERESSER: - Jeg er en «sjaman in the making», sier Omer Bhatti. Foto: Nina Hansen
SPIRITUELLE INTERESSER: - Jeg er en «sjaman in the making», sier Omer Bhatti. Foto: Nina Hansen Vis mer

Bodde med omstridt lege

Teen fikk han av den omstridte og avdøde Alfredo Bowman, ofte kalt Dr. Sebi på reise i USA. Honduraneren var kontroversiell og ble saksøkt i USA fordi han påsto han kunne kurere all sykdom med urter og et vegansk kosthold, og fordi han brukte doktortittel uten å ha medisinsk utdannelse.

Omer Bhatti, som selv er veganer, hyller imidlertid den omstridte mannen han hevder han møtte via Michael Jackson.

- Jeg bodde med ham en måned i 2005 da jeg var 18 år. Jeg har møtt mange spesielle mennesker, men han er den mest fascinerende mannen jeg har møtt noensinne, sier Bhatti.

Møtet med Dr. Sebi inspirerte seinere Bhatti til å legge ut på det han kaller en spirituell reise. Nå benytter 34-åringen mye av tiden sin på meditasjon, ulike alternative behandlingsformer og å oppdatere seg på sunt kosthold.

- Jeg er en «sjaman in the making», sier han og ler.

- Galskap

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken møter av og til pasienter som ønsker å dra til Latin-Amerika for å prøve ayahuasca. Han har tidligere advart mot dette på klinikkens hjemmesider og Facebook-side, og fraråder folk på det sterkeste å forsøke slike stoffer.

- Det er ikke noe som heter seriøse aktører i denne bransjen, og man setter seg i en hjelpeløs tilstand om man tar dette sammen med andre mennesker. Jeg vil på det sterkeste fraråde å forsøke dette, sier han til Dagbladet.

- Det er pent kledde, søkende mennesker som ønsker å prøve ayahuasca. Dette er ikke et stoff narkomane bruker, men dette er folk som ønsker et åndelig løft og mener det bare er naturlige stoffer. Men ayahuasca er et hallusinogen, der to stoffer virker sammen og gir hallusinasjoner. Det er galskap å teste dette og klusse med kjemien i hjernen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media