- GODE VENNER: Jaden Smith (11) og Harald Zwart fikk en god tone under innspillingen. Pappa og produsent Will Smith i bakgrunnen. Foto: Columbia Pictures/Karate Kid.
- GODE VENNER: Jaden Smith (11) og Harald Zwart fikk en god tone under innspillingen. Pappa og produsent Will Smith i bakgrunnen. Foto: Columbia Pictures/Karate Kid.Vis mer

Hyller samarbeidet med Will Smith & sønn

Will Smith måtte bære utstyr, og skuespillersønn Jaden viste seg som komiker.

||| - Will Smith er en utrolig inspirerende produsent å jobbe med. Han er konstant på jakt etter det perfekte i den minste detalj. Det er veldig motiverende for meg som regissør å ha en produsent som ham, som er mer opptatt av å oppmuntre enn å begrense, forteller regissør Harald Zwart.

Under kveldens Hollywood-premiere på «Karate-Kid» kommer storheter som Tom Cruise og Eddie Murphy til å gå opp den røde løperen for å hylle resultatet av samarbeidet mellom nordmannen, Smith-familien og Jackie Chan som Mr. Miyagi.

- Ble gode venner
Det er store forventninger til gjenfortellingen av «Karate-Kid», filmen er nemlig en av Sonys største satsninger i år.

Anmelderene har også vært positive, og The Miami Herald skriver at «Filmen er ikke som den vi så som barn. Denne versjonen er større, og følelsene går dypere. Lille Jaden Smith er et sant talent».

INSTRUERER: Regissør Harald Zwart gir klar beskjed til Jackie Chan og Jaden Smith om hvordan han vil ha det. Foto: Columbia Pictures/Karate Kid.
INSTRUERER: Regissør Harald Zwart gir klar beskjed til Jackie Chan og Jaden Smith om hvordan han vil ha det. Foto: Columbia Pictures/Karate Kid. Vis mer

Og skal vi tro Zwarts egne lovord kommer også publikum til å bli imponert over hovedrolleinnehaver Jaden (11).

- Han er en utrolig fokusert og profesjonell ung mann. Mellom hvert eneste opptak måtte han trene, og han var kanskje den som jobbest hardest av alle sammen. Men han fant alltid tid og overskudd til en «practical joke» likevel. Han er en veldig hyggelig mann og vi ble gode venner, skryter Zwart.

- Smith måtte kamufleres
For regissør Zwart var det spesielt viktig å gjøre innspillingen i Kina autentisk. For å kunne arbeide ubemerket i de kinesiske gatene måtte han gjøre crewet så lite som mulig.

- Jeg forklarte superstjernene, Will (Smith) og Jackie (Chan) at de måtte gå i forkledning for ikke å skape unødig oppstuss, og at vi ikke skulle ha med mer utstyr enn vi kunne få plass til i én bil. Slik ble vi et lite crew, nesten som en independent film, og jeg fikk filmet i blant annet Den Forbudte By.

- Fantastiske bilder
Men denne «indie»-måten å jobbe på resulterte i noen uvante arbeidsoppgaver for superstjernene. Produsent Smith måtte bære lydutstyr opp bratte rapper til toppen av fjell, og Jackie Chan måtte hjelpe til med sminke og dekorasjoner.

- Alle måtte bidra, og vi ble et skikkelig sammensveiset lite team. Det er under slike omstendigheter du ser hva som bor i folk, og jeg fikk virkelig se hvor flotte mennesker Will Smith og Jackie Chan er. Og bildene er også blitt helt fantastiske, forteller Zwart.

- Er du nervøs for hvordan filmen skal bli mottatt?

- Den dagen jeg slutter å bry meg om hva publikum mener om det jeg gjør, bør jeg vurdere å finne på noe annet, svarer Zwart.

Langsiktige prosjekter
Men det kommer nok ikke til å skje med det første. Zwart skal nå i gang med spill-film prosjektet Rollercoaster Tycoon, og har ingen planer om å stoppe der.

- FOKUSERT OG PROFESJONELL: Harald Zwart er full av lovord om den unge hovedrolleinnehaveren Jaden Smith (11).  De er fra Harald Zwarts film Karate Kid. Foto: Columbia Pictures/Karate Kid.
- FOKUSERT OG PROFESJONELL: Harald Zwart er full av lovord om den unge hovedrolleinnehaveren Jaden Smith (11). De er fra Harald Zwarts film Karate Kid. Foto: Columbia Pictures/Karate Kid. Vis mer

- Det er en naturlig del av denne bransjen å ha mange prosjekter på gang. Prosjektene er langsiktige, og du vet aldri hvilke som først får ben å gå på.

MYE REKLAME Sony satser stort på Zwarts film. Her er regissøren foran en av de gigantiske reklameplakatene. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
MYE REKLAME Sony satser stort på Zwarts film. Her er regissøren foran en av de gigantiske reklameplakatene. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer