Hyller sin psykolog

Finn Kalviks (56) psykolog og venn gjennom mange år døde i fjor. Når Kalvik nå slipper en ny cd, dedikeres den ham.

-  Dette er den mest personlige plata jeg har laget noensinne. Etter at jeg skilte meg på begynnelsen av 1980-tallet gikk jeg til psykolog Arne Byhre i fem år. Etter hvert ble vi veldig gode venner, og han lærte meg mye om livet. Da han døde i fjor, bestemte jeg meg for å tilegne denne plata til ham, sier Finn Kalvik.

Vandret gatelangs

Siden debuten i 1969 har han både vært høyt oppe og langt nede. Finn forteller at han i flere år etter skilsmissen sleit. Han flyttet fra villa på Oslos vestkant til en hybel i indre Oslo øst.

-  Jeg gikk gatelangs i fire år med en walkman. Men Arne lærte meg at livet er fullt av muligheter. Han lærte meg hva frihet er, og mente at vi alle kan frigjøre oss fra det han kalte slaveriet vi er født inn i: stemplingsuret, gjeld og jobb. For meg er det viktig å ha og bevare denne friheten, sier Finn Kalvik.

Det er kanskje av den grunn han har kalt sin 16. plate «Dagdrivernotater».

-  Arild Andersen sa en gang at Aftenposten er den perfekte avisa for musikere. Du legger deg med morgennummeret og står opp til aftenutgaven.

-  På livets lyse side

Vi kommer ikke utenom tida da «Åpen post»-gjengen kjørte «Finn Kalvik»-nyhetene så langt at det til slutt ble plagsomt for ham selv. Til slutt sa han stopp, og ba dem slutte. Han fikk en unnskyldning, men syntes tida var tung å komme igjennom. Han har ikke veldig lyst til å si mer om det i dag enn at det er deilig at det er over, og at han har hatt suksess igjen. Hans to siste plater har solgt 70 000 til sammen, og i Sverige har han sammen med Cajsa Stina Åkerström også hatt stor suksess.

-  Den «Åpen post»-greia er et tilbakelagt kapittel, og akkurat nå er jeg på livets lyse side, sier han.

Han ivrer etter å fortelle om den nye plata og tilblivelsen av den. Den kom nærmest av seg selv.

Ro til å jobbe

-  Jeg har hatt ro til å jobbe med den. Etter at blant annet «Klassisk Kalvik» solgte bra, har jeg tort å gjøre akkurat det jeg har hatt lyst til, sier han.

Tidligere har han tonesatt tekster av både Inger Hagerup og André Bjerke. Sistnevntes dikt «Å være barn en sommerdag» er med på den nye plata.

-  For mange gir det å høre en sang av deg eller Lillebjørn Nilsen på reiseradioen en følel-se av at sommeren virkelig er i gang. Hva er sommer for deg?

-  Nå er det først og fremst jobbing. Dette er høysesong med konserter hver helg. Men sommer er også å sitte på motorsykkelen på vei utover Hurum-landet. Da jeg var barn, var noe av det beste å bli vekket tidlig om morran av fattern for å fiske hvitting på Jeløya utenfor Moss, hvor jernbanefolka hadde feriehjem, sier Finn Kalvik.

HOBBYMALER: Finn Kalvik presiserer at han er en hobbymaler som maler mens han hører musikk og klekker ut musikalske ideer. 11. juni slipper han sin 16. soloplate, og samtidig åpner han utstilling i Galleri 1897 i Kristiansand.