Abid Raja:

Hyller søstera

Abid Raja hyller søstera og hennes nye bok.

MODIG: Abid Raja synes storesøstra er modig som står fram med sin historie. Foto: Terje Pedersen / NTB
MODIG: Abid Raja synes storesøstra er modig som står fram med sin historie. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Abida Raja, storesøstera til Abid Raja slipper bok i dag, tirsdag. Boka er en dramatisk beretning om hennes liv. Raja forteller om hvordan hun opplevde å vokse opp på 1980-tallet i Oslo, samtidig som hun skildrer et liv i en pakistansk familie med strenge regler.

I boka skriver Abida at hun gjennom livet har blitt utsatt for både psykisk og fysisk vold, tvangsekteskap og om mangelen på muligheten til å leve det livet hun selv ønsket.

TVANGSEKTESKAP: I boken skriver Abida Raja blant annet at hun ble tvangsgiftet som 18-åring. Foto: Agnete Brun
TVANGSEKTESKAP: I boken skriver Abida Raja blant annet at hun ble tvangsgiftet som 18-åring. Foto: Agnete Brun Vis mer

- Risikerer mye

Venstre-politikeren og broren Abid Raja er full av lovord om storesøstera.

- Det er så utrolig modig av Abida å gi ut denne boka. Hun har hatt en utrolig vond barndom, bestående av fysisk og psykisk vold. Hun ble verken elsket som barn eller fikk velge kjærligheten når hun forelsket seg i en gutt, fordi han var sjiamuslim, som vår familie ikke ville akseptere, sier Raja til Dagbladet.

Abid Raja har tidligere fortalt om sin dramatiske oppvekst i boka «Min skyld». Boka fikk stor oppmerksomhet, og ble den mestselgende boka i 2021. Raja ble også tildelt Bokhandlerprisen for utgivelsen.

VANSKELIG HISTORIE: Abida Raja forteller om et vanskelig liv i sin nye bok. Foto: Privat
VANSKELIG HISTORIE: Abida Raja forteller om et vanskelig liv i sin nye bok. Foto: Privat Vis mer

Ingen kommentar

Dagbladet har forsøkt å ringe, sende SMS-er og chattemeldinger til flere familiemedlemmer som er omtalt i boka. De har ikke besvart Dagbladets henvendelser om konkrete påstander fra boka.

Dagbladet har også kontaktet eksmannen til Abida Raja, som heller ikke har svart på våre henvendelser.

Ifølge forlaget ble familien informert om bokutgivelsen og tilsendt boka søndag.

I BOKHANDLERE: Boka «Abida Raja - Frihetens øyeblikk» er å finne i bokhandlerene nå. Her er hovedpersonen sammen med forfatteren av boka, Håkon Høydal. Foto: Kagge Forlag
I BOKHANDLERE: Boka «Abida Raja - Frihetens øyeblikk» er å finne i bokhandlerene nå. Her er hovedpersonen sammen med forfatteren av boka, Håkon Høydal. Foto: Kagge Forlag Vis mer

Til TV 2 skiver eksmannen i en SMS at han ikke har lest boka.

- Jeg er i utlandet og har ikke lest boka. Jeg kan ikke kommentere uten å ha lest den, sier mannen til TV 2.

Dagbladet har også vært i kontakt med advokat Javeed Hussain Shah, som har bistått eksmannen til Abida Raja. Han opplyser til Dagbladet at han ikke har fått snakket med sin klient om saken, og han har heller ikke lest boka. Han vil derfor vente med å kommentere saken.

- Høy pris

Abid Raja forteller at søstera ble giftet inn i et tvangsekteskap det året han selv var i barnevernet, og at hun har levd hele sitt voksne liv i et tvunget ekteskap hvor hun holdt tvangselementet skjult. Han tror at søsteren kan risikere mye ved å gi ut boka.

- Abida har betalt ekstremt høy pris for å forelske seg, og hun risikerer nå ved å gi ut denne boka å bli totalt utstøtt av hele storfamilien, sier Raja og legger til:

- Abida og jeg har støttet hverandre fra vi var barn, og hun vil heller ikke stå alene nå når hun gir ut denne boka. Hun har min fulle støtte i å fortelle sin historie. Hun står ikke alene, sier Raja.

EN STEMMER: Forleggeren håper at Abida Raja kan bli en stemme for en taus generasjon kvinner. Foto: Agnete Brun
EN STEMMER: Forleggeren håper at Abida Raja kan bli en stemme for en taus generasjon kvinner. Foto: Agnete Brun Vis mer

- Ble opprørt

Forfatter Håkon Høydal sier til Dagbladet at prosessen startet i 2015 da han fikk en telefon fra en bekjent av både han og Abida. Personen kom med tips om at Høydal burde snakke med Abida.

- Så dro jeg opp til henne. Da bodde hun på en bitte liten hybel helt alene, uten egentlig noen ting. Med en pappeske som bord og en madrass som sofa. Jeg møtte en kvinne som imponerte meg og jeg ble opprørt over situasjonen hun var i, sier Høydal til Dagbladet.

Siden den gang har de to hatt mellom 50 og 60 møter.

Syv år: Håkon Høydal har fulgt Abida Raja i syv år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
Syv år: Håkon Høydal har fulgt Abida Raja i syv år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Jeg har fulgt henne i sju år, og sett prosessen hun har vært gjennom for å finne fram til det livet hun selv ønsker å leve. Det er sterkt og fint å kunne være med på, sier Høydal.

På spørsmål om hvorfor han mener det er viktig at Abidas historie blir fortalt, svarer Høydal:

- Hennes historie i seg selv er sterk. Jeg blir opprørt over at folk kan leve sånn. Hun forteller til meg at hun ikke er alene om å leve på den måten. Jeg tror kanskje det er lett å tenke at dette er personer som ikke trenger hjelp all den tid de fortsatt lever som gift og med familien rundt seg, sier Høydal.

- Uendelig lang prosess

Cathrine Sandnes er forlegger i forlaget J.M. Stenersen som har utgitt boka til Raja.

- Jeg tror hun er stolt av å ha våget å fortelle sin historie, og så tror jeg at hun synes det er uvirkelig at det har blitt bok av det. Det har vært en uendelig lang prosess for henne å gå fra de første samtalene med forfatteren til i dag, sier Sandnes.

Hun sier at bøkene til søskenparet er et godt eksempel på hvor ulikt livene til et søskenpar kan ta.

- Bøkene til Abida og Abid handler om den samme familien. Men hun er jente og han er gutt, og livene deres tok ulike retninger. Det er ufattelig tydelig eksempel på hvor stor forskjell det kan være å være gutt og jente i Norge i dag, og hvor sterkt det kan forme livet og mulighetene.

Sandnes håper at boka kan få ringvirkninger.

- Det Abida forteller om gjør oss oppmerksom på de problemene som fantes da og som finnes i Norge i dag. Jeg håper at nå som Abida våger å fortelle, at hun kan bli en stemme for en taus generasjon av kvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer