Martine Lunde:

Hylles av Kreftforeningen

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, hyller Martine Lunde for livmorhalsprøve i ny «Bloggerne»-sesong.

TILBAKE: Influenseren Martine Lunde var sist aktuell med «Norges nye megahit». Nå tar hun med seg kameraene til gynekologen i den nye sesongen av «Bloggerne». Foto: Espen Solli / TV 2
TILBAKE: Influenseren Martine Lunde var sist aktuell med «Norges nye megahit». Nå tar hun med seg kameraene til gynekologen i den nye sesongen av «Bloggerne». Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den nye sesongen av TV 2-serien, Bloggerne tar Martine Lunde (25) med seg kameraene inn på gynekologtimen. Etter et intervju med «God Kveld Norge» hylles den 25 år gamle influenseren av Kreftforeningen.

- Om bare én person tar celleprøve, så er jeg fornøyd, sier Lunde til Dagbladet.

- Ikke så skummelt

Lunde forteller Dagbladet at hun lenge hadde gruet seg til å ta livmorhalsprøven, og at tanken på å ha med seg norske seere inn på gynekologtimen var skummelt med det første. Etter hvert skjønte hun at det ga henne mot.

VIL BIDRA: Martine Lunde forteller Dagbladet at hun håper flere vil bygge motet til å ta livmorhalsprøven. Foto: Espen Solli / TV 2
VIL BIDRA: Martine Lunde forteller Dagbladet at hun håper flere vil bygge motet til å ta livmorhalsprøven. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Hvis noen er der med meg, kan jeg ikke være så «drama queen» som det jeg pleier å være hos legen, sier Lunde lattermildt og legger til:

- Jeg tenkte også at andre får se at det ikke er like skummelt som man tror.

VIL FÅ JENTER TIL Å TA CELLEPRØVE: I samarbeid med en rekke kjendiser vil Kreftforeningen oppfordre jenter til å ta en celleprøve. Video: Kreftforeningen / Det Nye Vis mer

- Viktig

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, forteller at det er mange ulike grunner til at kvinner unngår å teste seg. Det kan dreie seg om alt fra en hektisk hverdag og lang reisevei til frykt for selve undersøkelsen.

Hun mener derfor Lunde gjør et viktig bidrag til å avskrekke livmorhalsprøven.

HYLLER LUNDE: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross mener Martine Lunde absolutt vil bidra til at flere vil ta celleprøve. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen
HYLLER LUNDE: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross mener Martine Lunde absolutt vil bidra til at flere vil ta celleprøve. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen Vis mer

- Det er både en viktig påminnelse, og med på å ta bort usikkerhet og uro for dem som kanskje ikke vet helt hva denne undersøkelsen innebærer, sier Ross til Dagbladet.

- Håper andre vil ta prøve

Generalsekretæren påpeker at livmorhalskreft er en kreftform som rammer forholdsvis unge kvinner, hyppigst i 30-40 årsalderen, og at det derfor er viktig å starte tidlig med forebygging.

Lunde håper at «Bloggerne»-episoden vil fjerne noe av skrekken særlig unge føler for å ta livmorhalsprøve.

- Jeg håper bare at andre også vil ta livmorhalsprøven, for den er ikke ille i det hele tatt. Og får man påvist celleforandringer, får man raskere tak på det, istedenfor at man går og gruer seg så lenge at det blir verre, avslutter Lunde.

ENGASJERER: For å markere Den internasjonale barnekreftdagen har Barnekreftforeningen laget en kampanjevideo som på kort tid har gått viral. Etter bare 12 timer ute ble den sett av 100 000. Video: Uplight Productions Vis mer

Deltakerstup

Kreftregisteret har 80 prosent som minimumsmål på deltakelsen i Livmorhalsprogrammet. Før pandemien lå statistikken på over 70 prosent, men Kreftregisterets nyeste tall fra 2020 viser at deltakelsen droppet til bare 69 prosent etter pandemien. Ifølge Ross er det 55 000 færre deltakere enn ventet.

Ross sier det er få kreftformer som kan forebygges like effektivt som livmorhalskreft, og at det derfor er desto viktigere at flere kvinner velger å delta i Livmorhalsprogrammet.

- Vi har et godt håp om at vi skal klare det i Norge - og i første omgang er det da viktig at enda flere sjekker seg når de får påminnelse om det. At disse gjør som Martine - tar en livmorhalsprøve for å unngå kreft, sier avslutter Ross.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer