Renate Reinsve:

Hylles av Liv Ullmann

Vinneren av årets Æres-Oscar er stolt over Norges nye internasjonale filmstjerne, Renate Reinsve.

HISTORISK: Lørdag kveld ble skuespiller Renate Reinsve historisk under filmfestivalen i Cannes. Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad mener dette er viktig for norsk film. VIDEO: Canal + Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kveld rulles den røde løperen ut foran Klingenberg kino i Oslo, når «Verdens verste menneske» har norgespremiere.

Filmen er Joachim Triers siste i hans Oslo-trilogi, og den ble nominert til Gullpalmen under årets Cannes-festival.

Hovedrolleinnehaver Renate Reinsve (33) stakk av med prisen for beste kvinnelige skuespiller, og ble over natta festivalens store samtaleemne.

- Uendelig severdig

Siden braksuksessen i Cannes har også kritikere hyllet filmen, med et spesielt fokus på Reinsves skuespillerprestasjon. Sammen med The New York Times har USA Today skrevet at hun sannsynlig også er en Oscar-kandidat.

USA Today kaller henne «uendelig severdig», og spår at hun vil bli vanskelig å motstå dersom nok medlemmer av Oscar-akademiet ser filmen.

- Stolt

I tillegg til kritikere og bransje er skuespiller Liv Ullmann (82) også henrykt over veien karrieren til Renate Reinsve har tatt.

- Jeg er så stolt av Renates store internasjonale suksess. Det bør hele resten av Norge være også, sier Liv Ullmann til Dagbladet.

STOLT: Liv Ullmann under Cannes-festivalen i 2017. Foto: Anne-Christine / AFP.
STOLT: Liv Ullmann under Cannes-festivalen i 2017. Foto: Anne-Christine / AFP. Vis mer

Liv Ullmann er Norges mest anerkjente skuespiller gjennom tidene. Hun har blitt nominert til Oscar for beste kvinnelige skuespiller to ganger, med Jan Troells «Utvandrerne» og Ingmar Bergmans «Ansikt til ansikt».

Ullmann er blant annet kjent for å ha samarbeidet tett med den svenske filmskaperen Ingmar Bergman, som hun også var samboer med fra 1965 til 1970. Hun har selv regissert en rekke filmer, blant annet «Kristin Lavransdatter» og «Frøken Julie». I år 2000 ble hun nominert til Gullpalmen i Cannes med «Troløs».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer