Hylles av pappa... og kritikerne

Leona Næss (25) setter kursen mot Oslo for å ha konsert på So What! 15.juni. I helga varmet hun opp for det skotske bandet Travis på Irving Plaza i New York. På galleriet satt pappa Arne Næss og struttet av stolthet.

Se klipp i RealVideo


» Se på video/intervju og musikk

Hør klipp i RealVideo


» Hør "Charm Attack"

- Jeg er imponert, sa han før han styrtet bak scenen og omfavnet Leona. Debutalbumet «Comatised» har fått masse godord fra amerikanske kritikere. «De 45 første sekundene på britiske singer-songwriter Leona Naess' debutalbum er så betagende at man er sikker på at det er et nytt stort talent man hører. Det stemningsfulle åpningskuttet «Lazy Days» åpner med en tamburin, Naess legger til noen enkle akkorder på gitaren, tre noter hentet fra himmelen kommer fra pianoet og så lyder den varme, sikre alt-stemmen hennes. Det er bare å ønske den fregnete nykommeren hjertelig velkommen,» skriver Time Out og hyller Leona Næss for ikke å forsøke å være noe annet enn en drømmende ung kvinne.

Barne-marked

Leona selv er lykkelig for godordene, og forsøker å skaffe seg elefanthud mot kommende kritikker som kanskje ikke er like blomstrende.

- Det er viktig at man tror på det man selv gjør, og ikke lar kritikerne ta fra deg all selvtillit. Men det er lettere sagt enn gjort, sier Leona, som vet at det er utrolig vanskelig å skaffe seg suksess på platemarkedet.

- Kjøperne er barn, og derfor er Britney Spears-kloninger det man satser på. Forhåpentligvis er det rom for noe annet også, sier Leona, som begynte å spille gitar som 14-åring og som har skrevet tekster like lenge. Björk og Fiona Apple er favoritter. På «Comatised» har hun skrevet all musikk og tekst selv.

- Så lenge jeg har noe på hjertet vil jeg fortsette å lage musikk. Har man ikke noe å si har man ikke så mye mer å by på, sier den yngste datteren til skipsmekleren fra Norge og interiørarkitekt Filippa fra Sverige.

Liker Norge

Hun har gått på kostskole i Gstaad, opplevde foreldrenes skilsmisse, fikk Diana Ross som stemor og har Purcell Music School i London og antropologistudier ved universitetet i New York bak seg. De siste fire årene har Leona vanket i det alternative kunstnermiljøet i New York og spilt på en rekke klubber. Når hun nå setter kursen mot Norge etter å ha avsluttet turneen sammen med Travis, er det med stor glede.

- Jeg synes Norge lukter så godt. Havet, lufta, trærne, gresset. Folk er varme og usnobbete og det er høy livskvalitet for folk flest, sier Leona, som aldri har lært seg norsk.

- Jeg føler meg på en måte som en svindler. Jeg er halvt norsk og halvt svensk og har vokst opp med skandinavisk kultur, men jeg forstår lite av det folk sier. Først nå lurer jeg av og til på hvorfor jeg aldri har lært meg norsk, sier jenta som vokste opp i London. De siste seks årene har hun bodd i New York.

Familiekjær

- Det var en stor natt da faren min kom fra Norge og søsteren min kom fra London for å høre meg her i New York. Jeg har et veldig godt forhold til mor og far og søsken. De er viktige for meg. Vi skjuler ingen ting for hverandre, sier Leona Næss med mye varme i stemmen. At hun har en far som følger med henne synes hun er storveis, selv om hun tidligere har sagt at musikksmaken hans er elendig. Til Dagbladet sier Arne Næss at han har fulgt med Leona og sett henne vokse som artist.

- Hun er blitt så mye sikrere. Hun ser ut til å være komfortabel med hele situasjonen. Jeg er utrolig stolt av henne, sier han og plukker ut sporet «New York Baby» som ett av de beste. Så musikksmaken må ha bedret seg, Leona.

FAMILIEKJÆR: Søsteren Katinka (t.h.) med kjæresten Jason Gising og pappa Arne Næss var til stede da Leona Næsshadde konsert i New York i helga.