FRELST: «I must say, your Cream T-humbucking pickup is performing beautifully», skriver ZZ Top-gitarist Billy Gibbons i e-post til Thomas Nilsen, her er de to i Tyskland i sommer. Foto: Privat
FRELST: «I must say, your Cream T-humbucking pickup is performing beautifully», skriver ZZ Top-gitarist Billy Gibbons i e-post til Thomas Nilsen, her er de to i Tyskland i sommer. Foto: PrivatVis mer

Hylles av ZZ Top-gitaristen

Norske Thomas Nilsen lager gitarmikrofoner som får verdensstjerner til å juble.

AURSKOG (Dagbladet): I et lite lokale 50 kilometer utenfor Oslo sitter en mann og lager pickuper for får verdensledende gitarister til å juble.

Revolusjonerende Thomas Nilsen (38) er like ukjent som navnet er anonymt.

Men instrumentmakeren og gitarteknikeren er i ferd med å revolusjonere gitarlyden.
 
- Etter at ZZ Top-gitarist Billy Gibbons prøvde mikrofonene mine, har det tatt helt av, sier Thomas Nilsen.

Ble venner For tre-fire år siden begynte Thomas Nilsen og forske på og eksperimentere med å lage gitarmikrofoner, såkalte pickuper. Han lager de fra bunnen av: kjøper staver han magnetiserer selv, vikler for hånd og forsegler mikrofonene i sin helt spesielle bivoksblanding.

GITAR-GURU: I et lite verksted i Aurskog lager Thomas Nilsen gitarmikrofoner som pirrer verdens ledende gitarister. - Der er som å vaske skitne briller. Nå står de i kø for å bytte, sier gründer og gitartekniker Thomas Nilsen. Her har fått signaturen til Jeff Beck og Billy Gibbons på sin Gibson Les Paul-gitar. Foto: Anders Grønneberg
GITAR-GURU: I et lite verksted i Aurskog lager Thomas Nilsen gitarmikrofoner som pirrer verdens ledende gitarister. - Der er som å vaske skitne briller. Nå står de i kø for å bytte, sier gründer og gitartekniker Thomas Nilsen. Her har fått signaturen til Jeff Beck og Billy Gibbons på sin Gibson Les Paul-gitar. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg møtte Billy Gibbons på Sentrum Scene i 2009 og overrakte ham to mikrofoner. Det ble starten på et vennskap, sier Nilsen.

Gibbons, som har flere gitarer enn Paris Hilton har sko, fikk satt pickupene inn i en Gibson Les Paul, og ble positivt overrasket.

«Mil Gracias» - Vi har holdt kontakt siden da, og i sommer traff jeg ham i Tyskland. Da kom jeg med to nye humbucker-mikrofoner, som tok pusten fra ham. Det resulterte i at han bestilte 22 identiske.

TAKKER: Supergitarist Jeff Beck har «sett lyset» og takker personlig Thomas Nilsen for mikrofonene. Foto: Privat
TAKKER: Supergitarist Jeff Beck har «sett lyset» og takker personlig Thomas Nilsen for mikrofonene. Foto: Privat Vis mer

I en e-post til Nilsen skriver Gibbons:

«Thanking you, igjen, for besøket i Tyskland. Mikrofonforsøkene utgjorde høydepunktet med Europabesøket. Mil Gracias!».

HÅNDVERK: - Nå låter min gamle vintage-Telecaster mye bedre, sier Øystein Sunde - her sammen med Thomas Nilsen.
HÅNDVERK: - Nå låter min gamle vintage-Telecaster mye bedre, sier Øystein Sunde - her sammen med Thomas Nilsen. Vis mer

ZZ Top-gitaristen har tatt Thomas Nilsen under sine vinger.

Neste måned har Gibbons invitert ham over til Houston, og sørget for at det ledende amerikanske gitarmagasinet Tonequest Report skal profilere Cream T Pickups i oktoberutgaven.

Clapton på tråden Da undertegnede snakket med Thomas Nilsen på telefon forleden, måtte han legge på fordi Eric Clapton ringte.

- Nå vil han ha mikrofoner av meg også. Billy Gibbons kjenner jo alle. Jeg har utstyrt Jeff Becks Telecaster, Stratocaster og Les Paul med Cream T Pickups.

Da jeg traff Jeff Beck i sommer, tok han meg i hånda og sa:

DUMDUM: Kjartan Kristiansen i DumDum Boys har «konvertert» til Cream T Pickups, her sammen med Thomas Nilsen. Foto: Privat
DUMDUM: Kjartan Kristiansen i DumDum Boys har «konvertert» til Cream T Pickups, her sammen med Thomas Nilsen. Foto: Privat Vis mer

«Thomas, I must thank you for letting me using that Telecaster again, the tone is superb. Thank You.»

De store gutta Thomas forteller at nyheten om hans mikrofoner har spredt seg blant verdens fremste gitarister.

- David Gilmour fra Pink Floyd er interessert, og Jeff Beck skal ta med seg sine gitarer over til ham.

ZEPPELIN-LEGENDE: Via Billy Gibbons har Jimmy Page fått interessen for de norske mikrofonene, her sammen med Led Zeppelig-vokalist Robert Plant (t.h.).
ZEPPELIN-LEGENDE: Via Billy Gibbons har Jimmy Page fått interessen for de norske mikrofonene, her sammen med Led Zeppelig-vokalist Robert Plant (t.h.). Vis mer

Han forteller også at Billy Gibbons har vært i kontakt med blant andre den gamle Led Zeppelin-legenden Jimmy Page og Stones-gitarist Keith Richards, som begge er nysgjerrige på og vil prøve de norske pickupene.

Ros fra Sunde På hjemmebane går også nyheten. Både Øystein Sunde og Kjartan Kristiansen har fått ørene opp for Cream T Pickups.

- Thomas er kjempedyktig. Han vikler for hånd og tilpasser etter kundens ønske. Jeg er veldig fornøyd med hvordan min vintage-Telecaster låter med nye pickuper, sier Øystein Sunde.

NYSGJERRIG: Keith Richards vil prøve Thomas Nilsens pickuper.
NYSGJERRIG: Keith Richards vil prøve Thomas Nilsens pickuper. Vis mer

Thomas Nilsen skal nå ansette to medarbeidere og lære dem hemmeligheten slik at han møte den økende etterspørselen.

- Jeg har alltid vært interessert i gitarlyd, og spesielt årgangstoner fra 50 år gamle elektriske instrumenter. Nå kan jeg leve av det, sier den norske lydgründeren.

PINK FLOYD: Nå skal David Gilmour fra Pink Floyd låne gitarer av Jeff Beck.
PINK FLOYD: Nå skal David Gilmour fra Pink Floyd låne gitarer av Jeff Beck. Vis mer