Dagsnytt 18:

Hylles for dette

Olaug Bollestad ble kalt «erfaren politiker», mens Dag Inge Ulstein ble omtalt som «småbarnsfar». Nå hylles kommentatoren for beskrivelsene.

KOMMENTAR: Politisk kommentator Emil André Erstad var invitert til Dagsnytt 18 dagen Ropstad gikk av. Nå hylles han for denne kommentaren. Bilder fra NRK. Vis mer
Publisert

24. september var det offisielt at Kjell Ingolf Ropstad gikk av som KrF-leder. Nyheten ble kommentert og analysert landet over, og spesielt interessant var diskusjonen rundt hvem som skulle ta over ledervervet. En av analysene fikk derimot oppmerksomhet for noe annet en sitt politiske innhold.

Politisk kommentator Emil André Erstad var invitert til Dagsnytt 18 dagen Ropstad gikk av for å snakke om de to mulige lederkandidatene: Dag Inge Ulstein og Olaug Bollestad.

- Henvender de seg til forskjellige ledergrupper? Spurte programleder Espen Aas.

- Bollestad er en erfaren politiker. Ulstein er småbarnsfar, var blant svarene Erstad ga.

Beskrivelsen av de to politikerne har vakt oppsikt.

Byttet roller

På Facebook-gruppen «Den selskapelige» blir Erstad hyllet for ordleggingen.

- Godt når tidligere innprenta kjønnsroller ikke lenger er synlige. Kvinnerelevant på grunn av kjønnsroller hvor kvinner oftest kvinner blir assosiert med småbarnsforeldre, men ikke menn, skriver et av gruppens Facebook-medlemmer.

Emil André Erstad er politisk kommentator i Vårt Land. Til Dagbladet forteller han at han beskrev politikerne slik med vilje.

- Ja, det var intensjonen min. Det er viktig av vi som jobber med politisk journalistikk er oppmerksomme på hvordan vi ordlegger oss, og sørger for at folk får et helhetlig inntrykk av politikerne våre, sier Erstad til Dagbladet.

GOD KLEM: Dag Inge Ulstein og påtroppende leder Olaug Bollestad på KrFs landsstyremøte på Thon Hotel i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
GOD KLEM: Dag Inge Ulstein og påtroppende leder Olaug Bollestad på KrFs landsstyremøte på Thon Hotel i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Hvorfor omtalte du ikke Ulstein som en erfaren politiker?

- Fordi det var knapt med tid og fordi Bollestad er langt mer erfaren, svarer Erstad.

Erstad er selv småbarnsfar og mener det er relevant informasjon å komme med når man skal vurdere Ulstein som ny KrF-leder.

- Det er ingen lett jobb å kombinere med et lederverv. Det gjelder både kvinner og menn, sier Erstad.

- På tide

Dagbladet har kontaktet Kristelig Folkeparti for en kommentar fra Bollestad og Ulstein, men får beskjed om at ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Ulstein har siden 2019 vært utviklingsminister i Erna Solbergs regjering, mens Bollestad har vært mat- og landbruksminister. Hun har sittet på Stortinget som representant og vararepresentant siden 2009.

Språkforsker og førsteamanuensis Institutt for språk og litteratur ved NTNU, Ellen Andenæs mener det er på tide at det normaliseres å beskrive kvinnelige politikere som erfarne, og legge til tittelen småbarnsfar til mannlige politikere.

- Det er helt på sin plass å gjøre det. Det er vårt språk, og det er fint at vi skaper og bryter koblinger, sier Andenæs til Dagbladet.

Får skryt

Hun anerkjenner at det er mest vanlig å trekke fram foreldrerollen når man snakker om kvinner, selv om det ikke er færre mannlige politikere som har barn hjemme. Andenæs forteller at man har gitte koplinger til kjønn når man hører og bruker ulike ord og uttrykk.

- For eksempel da Jens Stoltenberg var statsminister. Han ble ofte beskrevet som pen. Det vakte mye mishag, men ikke fordi man ikke synes det, men det var en måte å feminisere han på. Det er kvinner som er pene. Det ble oppfattet som en måte å gjøre han mer triviell på, selv om det egentlig skal være helt irrelevant om en politiker er pen eller ikke, sier Andenæs.

Hun skryter av Erstad for å være oppmerksom på hvordan han ordlegger seg.

- Det interesserer meg veldig. Det er veldig på tide at Bollestad politiske karriere trekkes fram, istedenfor hennes Instagram. Kommentatoren har tenkt seg godt om her, avslutter Andenæs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer