«Free solo»

Hylles for en av tidenes klatrebragder

Alex Honnold (33) måtte bruke to år på å forberede seg for ikke å være livredd da han klatret fjellet El Capitan uten hjelpemidler.

OVER 900 METER: Det loddrette stupet på fjellet El Capitan i nasjonalparken Yosemite i USA har vært et mål for klatrere i årevis. Men aldri har noen klatret denne fjellveggen alene uten sikring, før Alex Honnold gjennomførte den spektakulære ferden. Foto: National Geographic
OVER 900 METER: Det loddrette stupet på fjellet El Capitan i nasjonalparken Yosemite i USA har vært et mål for klatrere i årevis. Men aldri har noen klatret denne fjellveggen alene uten sikring, før Alex Honnold gjennomførte den spektakulære ferden. Foto: National Geographic Vis mer
Publisert

Den fryktløse eventyreren Alex Honnold (33) har de siste tjue årene tatt sjanser som mange av oss ville vurdert som intet mindre enn livsfarlig.

Men han ser ikke selv på arbeidet sitt på den måten. Han reduserer sine evner ned til kunsten å vise seg fram, og grundige forberedelser. Helt siden hans majestetiske klatring opp det over 900 meter høye strekket av El Capitan i nasjonalparken Yosemite, har folk opphøyet ham til en gud, noe han selv nekter for. Før han ble berømt, var han alt annet enn det; en selverklært «dropout» fra forstedene som levde en nesten hjemløs tilværelse. Men i løpet av 20 år har han blitt selve bildet på idretten friklatring, som i bunn og grunn er å klatre uten hjelpemidler.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer