Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hylles for sex og svart humor

Derfor elsker utlendingene Jo Nesbø-filmen «Hodejegerne».

CANNES (Dagbladet): Basert på lite annet enn romanen, forhåndsviste enkeltscener og ren, skjær Stieg Larsson-mania er filmatiseringen av Jo Nesbøs «Hodejegerne» allerede solgt til fler enn 20 land og profilert som det neste store i den skandinaviske krimbølgen.

Denne uka ble filmen ferdig klippet, og fredag kveld ble den vist for det som kalles verdens mest kritiske kinopublikum:

Flokken av internasjonale filmdistributører på festivalen i Cannes, kjent for ikke å kaste bort et minutt for mye i salen dersom de ikke liker det som vises.

- Jeg var sjuk i magen av nervøsitet. Men ikke bare ble folk sittende hele filmen gjennom, de ga applaus da den var over, skryter en lettet regissør Morten Tyldum.

- Flere nye kontrakter ble inngått i løpet av kvelden, og det er forhandlinger på gang med enda flere distributører. Pågangen er større enn vi hadde forventet, sier produsent Asle Vatn.

Eksotisk Ifølge Tyldum er utlendingene særlig imponert av den hardkokte thrillerens bruk av svart humor - og de mange nakenscenene.

- En del ting vi oppfatter som helt naturlig i en norsk film, synes utlendingene er helt hårreisende. Men det gjør at de oppfatter filmen som eksotisk. Vårt forhold til både nakenhet og sex synes de er befriende.

- Det at vi tør å blande humor i en film om troverdig kriminalitet, synes de også er friskt, sier Tyldum.

Flere av de utenlandske filmtoppene bekrefter overfor Dagbladet at «Hodejegerne» ble godt mottatt på den såkalte markedsvisningen. I USA vil Magnolia Pictures profilere den på flere festivaler til høsten, og i Tyskland legger distributøren NFP opp til en diger lansering i november. I Australia vil Rialto Pictures invitere hovedrolleinnehaver Aksel Hennie på en stor PR-turne til alle de store byene.

Spent på resultatet For Jo Nesbø gir lanseringen dessuten ytterligere PR-effekt for boksalget, og forfatteren hadde knapt tid til norske journalister blant de utenlandske som ville ha en prat i Cannes i går.

I CANNES: Fra venstre regissør Morten Tyldum, forfatter Jo Nesbø og skuespiller Aksel Hennie. Foto: PÅL NORDSETH/DAGBLADET
I CANNES: Fra venstre regissør Morten Tyldum, forfatter Jo Nesbø og skuespiller Aksel Hennie. Foto: PÅL NORDSETH/DAGBLADET Vis mer

Han sier imidlertid at han er svært spent på å se «Hodejegere». I motsetning til den kommende filmatiseringen av Harry Hole-bøkene, som han styrer tett som executive producer og har siste ord i alle viktige diskusjoner, har Nesbø med denne filmen gitt regissøren og produsenten frie tøyler.

- Derfor tar det også lenger tid før Harry Hole-filmene kan lages. Først må de finne en regissør og skuespillere som jeg er fornøyd med, sier Nesbø.

Hovedrolleinnehaver Aksel Hennie er kompis med Nesbø gjennom deres felles hobby, klatring, men innrømmer at han ikke hadde lest noen av bøkene før det ble aktuelt med en filmrolle.

- Men nå har jeg begynt på dem, sier Hennie, som unner seg fem dager i filmbyen på den franske rivieraen sammen med kjæresten Tone Damli Aaberge.

- Jeg er her først og fremst på grunn av filmen, men det blir litt privat tid også. Både til god mat og god vin, sier skuespilleren, som takket nei til å la seg avbilde med dama på strandpromenaden i Cannes i går.

PÅ KINO TIL HØSTEN: I august kan du se Synnøve Macody Lund og Aksel Hennie i Jo Nesbø-filmatiseringa.
PÅ KINO TIL HØSTEN: I august kan du se Synnøve Macody Lund og Aksel Hennie i Jo Nesbø-filmatiseringa. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media