Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hylles i New York

NEW YORK (Dagbladet): Begeistring, respekt og ærefrykt møtte Liv Ullmann da hun tirsdag traff amerikansk presse etter visning av «Troløs». Filmen hennes har premiere i USA i januar neste år, men ble vist som smakebit på New York Film Festival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En strålende opplagt Liv Ullmann fikk en velkomst i New York som var en filmlegende verdig. Etter visningen møtte kulturjournalister og beundrere opp i stort antall.

Stor ære

De ville vite hvordan hun hadde klart å lage «Troløs», og hvordan skandinavisk films framtid var. En av dem sa det alle tydeligvis følte:

- Det er en stor ære å ha deg her, Liv Ullmann.

Selv snakker Ullmann helst om å komme videre. At hun i januar neste år vil være ferdig med å reise rundt og snakke om «Troløs» og Ingmar Bergman og alt som ligger bak henne. Det er framtida som frister mest.

- Det er veldig hyggelig å oppleve respekten jeg blir møtt med i USA. Fra New York går ferden til Boston, Los Angeles og Chicago. Først i januar neste år får jeg tid nok til å tenke framover. For nå vil jeg videre, sier Liv Ullmann, som har regitilbud fra Sverige, Danmark, Tyskland og USA.

Ikke utbrent

Det er ingen utbrent Ullmann som sitter foran oss, men en regissør som vet at hun kan sitt fag. Og som vil lage nye ting.

- Hvordan går det med planene om en Ole Bull-film?

- Arve Tellefsen og jeg møtes jevnlig. Vi har så langt laget et program hvor jeg leser eventyr og dikt, mens Arve spiller. Vi har vist det en gang i Oslo, og skal muligens lage et opplegg i USA. Foreløpig planlegger vi og har det hyggelig. Neste møte er i Paris, hvor vi skal se Rosenborg spille mot en fransk fotballag. Det gleder jeg meg veldig til, sier Ullmann.

Lukket ute

- Du nevnte for amerikanske journalister at det er vanskelig for norske regissører å få en sjanse nummer to eller tre fordi det er dyrt, og fordi amerikanske kassasuksesser foretrekkes. Kan du si noe mer om det hjemlige filmmiljøet?

- Det er vel ikke tvil om at altfor få får sjansen. Som kvinne synes jeg det er ille at Anja Breien og Vibeke Løkkeberg nå ser ut til å være lukket helt ute, og at noen få menn stadig får nye sjanser, selv om ikke alt blir suksesser. Det er mange flinke filmfolk i Norge, men selv om Norge er blitt et rikt land, er det ikke lett å få finansiert filmene.

FRAMTIDA: Liv Ullmann er i New York med «Troløs», før hun tar med seg filmen sin til Boston, L.A. og Chicago.