Hylles med kunst

Gatekunstnere har laget en hyllest til Ari Behn. - Han var en fargeklatt, sier gatekunstneren Tegson.

HYLLEST: Her jobber gatekunstnerne med bildet av Ari Behn i Bergen. Foto: Øistein Jakobsen
HYLLEST: Her jobber gatekunstnerne med bildet av Ari Behn i Bergen. Foto: Øistein Jakobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. juledag tok forfatter og kunstner Ari Behn sitt eget liv. Han døde 47 år gammel.

Kjendis-Norge, kongehusene i Skandinavia og store deler av det norske folk har i romjula hyllet den avdøde kunstneren. Både i hovedstaden og i hjembyen Moss har folk strømmet til med lys, blomster og kondolanser.

Nå har de tre gatekunstnerne, Bisho Sevillano, Rochihiro og Tegson, samlet seg i Bergen for å hedre Behn i Vestlandsbyen.

- Dette er en hyllest til Ari Behn, sier gatekunst-fotograf Øistein Jakobsen til Dagbladet.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

Han forteller at han fredag forrige uke kom i kontakt med kunstnerne og eierne av den aktuelle veggen, og at det var slik maleriet kom til.

- Vi snakket om motiv, og disse kunstnerne er som Ari Behn. De er fritenkere og utbrytere. Så da måtte det bli sånn, sier Jakobsen.

Det er to gatekunstnere fra Spania og den norske gatekunstneren Tegson, som har laget bildet av Behn. De begynte i 9-tida mandag.

Trenger du hjelp?

Akutt selvmordsfare: 113
Legevakt: 116117
Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/
Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/
Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/

- Påfugl

- Dette er en fin hyllest til Ari Behn. Han var en fargeklatt. Jeg har i flere år fulgt kunsten hans. På det kunstneriske var han en spennende person. Det er spennende med folk som ikke følger A4-normen. Han gjorde sitt eget, sier Tegson.

Han forteller at bildet også er en hyllest til de som ønsker å gå sin egen vei og stå for det - slik Ari Behn gjorde.

- Men det er også dette med ensomheten. Man snakker lite om menn, følelser og selvmord. Den største andelen av dem som tar sitt eget liv er voksne menn. Dette er en liten påminnelse om at det er viktig å snakke om det mørke som eventuelt finnes i folk.

Tegson, som er fra Bergen, forteller at han har samlet på Ari Behns påfugl-tallerkener.

Fargene som er brukt i gatekunst-maleriet av Ari Behn er fargene i en påfugl.

- Det er tatt utgangspunkt i en påfugl, så har vi blandet det med det abstrakte og vårt kunstneriske uttrykk, sier han.

Da Dagbladet snakket med Tegson i 12.30-tida tirsdag var gatekunstnerne i gang med fortsettelsen. Det er detaljene som gjenstår.

- Vi håper på å bli ferdige i dag. Men kunst tar tid.

Kunstmaler

Ari Behn fikk sitt gjennombrudd med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999, som solgte over 100 000 eksemplarer.

I 2018 slo han for alvor gjennom som kunstmaler. I Norge hadde han langt over 50 pop up-utstillinger over hele landet, og i fjor solgte han malerier for over 5,7 millioner kroner.

I påsken stilte han ut i anerkjente Gabba Gallery i Los Angeles sammen med kunstnerkollegene Espen Eiborg og skuespiller Mikael Persbrandt.

Iren Graff Lilleng (63), daglig leder og medeier i Galleri Graff, som stilte ut flere av Behns verk, har fortalt Dagbladet at etterspørselen på Behns kunst har vært enorm etter dødsfallet. Ti minutter etter at nyheten om kunstneren bortgang kom ut i media, var alle verkene utsolgt.

Ari Behn var også godt i gang med å lage barnebøker sammen med datteren Maud Angelica. Han skulle lage tre barnebøker for Juritzen forlag, men hvorvidt de kommer ut, er usikkert.

Ari Behns siste bok, «Inferno», ble gitt ut på Juritzen forlag i 2018.

- Etter Aris død har vi opplevd en voldsom etterspørsel etter boka. Vi har foreløpig ingen planer om nytt opplag, sier Arve Juritzen til Dagbladet.

MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Ari Behns hjemby, Moss, for å minnes ham. Reporter: Marcus Brenden. Video: Langsem. Klipp: Rydning / Dagbladet Vis mer

Bisettes fredag

Ari Behn bisettes i Oslo domkirke fredag 3. januar klokka 13.00. Dagbladet sender direkte fra bisettelsen, gjennom NRK 1.

Det er ennå ikke offentlig kjent hvilke av de kongelige som eventuelt kommer til å være til stede i bisettelsen.

- Familiens ønske har vært at alle som vil ta et siste farvel med Ari skal få muligheten til det. Jeg vil likevel minne om at dette er en familie i dyp sorg, og håper folk respekterer det, og ikke tar bilder og video av familien i kirken, opplyser familiens talsmann, Geir Håkonsund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer