SKREKK: Jennifer Lawrence' karakter i filmen Mother! opplever sitt verst tenkelige mareritt når en rekke uinviterte gjester tar seg inn i huset. Video: Paramount Pictures. Vis mer

«Mother»

Hylles og slaktes: «Du vil heller brekke armen enn å se denne filmen»

Mottakelsen er mildt sagt blandet. Nå forsvarer og forklarer Jennifer Lawrence det svært ambisiøse prosjektet «Mother!».

(Dagbladet): Dramaskrekkfilmen til den amerikanske regissøren Darren Aronofsky («Black Swan», «Requiem for a Dream»), «Mother!», har norsk premiere i morgen, og er tilsynelatende godt tatt i mot av det internasjonale kritikerkorpset, ifølge lakmustesten til Rotten Tomatoes.

Dagbladets anmelder triller terningkast fem. I Danmark derimot, slaktes den brutalt: «Du vil heller brekke en arm enn å se denne filmen», skriver anmelderen til BT.

Aftenposten triller i likhet med Dagbladet terningkast fem, og skriver at ««Mother!» er en film du må ha tid til å fordøye og forstå».

Buet i Venezia

Det er tydelig at dette er et mettende og forvirrende elsk hat-prosjekt fra Aronofsky. For eksempel var enkelte i filmfestivalpublikummet i Venezia ikke særlig imponert. Under premierevisningen av «Mother» for litt over en uke siden, ble filmen buet på av publikum, ifølge blant annet det norske filmnettstedet Montages.

«Mother», som ved første øyekast tolkes som en skummel, psykologisk grøsser, skjuler mange lag med tematikk. Blant annet skal bibelske referanser og klodens klimautfordringer være vevet inn, ifølge hovedrolleinnehaver Jennifer Lawrence.

STJERNELAG: Darren Aronofsky, Jennifer Lawrence, og Javier Bardem sammen på premieren til «Mother!» i New York i går. Foto: NTB Scanpix
STJERNELAG: Darren Aronofsky, Jennifer Lawrence, og Javier Bardem sammen på premieren til «Mother!» i New York i går. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overfor svenske Aftonbladet forsvarer hun filmen. Avisas reporter antyder at applausen kanskje kunne dominert mer i Venezia, dersom «Mother»s metaforer ble forklart bedre. Lawrence fnyser av pipingen og forteller at alle filmene til regissørkjæresten Darren Aronofsky bues på under festivaler.

- Vi lagde den ikke for å bli populære, men for å fortelle noe viktig. Rollefiguren min representerer moder jord og karakteren til Javier Bardem er en form for Gud, sier Lawrence.

Idyllen slår sprekker

Handlingen i Mother foregår i en stort og ærverdig villa hvor kvinnen Mother (Lawrence) og kunstnermannen Him (Bardem) lever sammen. Poeten Him slåss mot skrivesperren, mens Mother pusser opp boligen.

Idyllen slår imidlertid fullstendig sprekker idet to fremmede, Man, spilt av Ed Harris, og Woman, spilt av Michelle Pfeiffer, dukker opp på døra. Privatlivet invaderes og samholdet rakner.

- Michelle Pfeiffer er Eva og Ed Harris er Adam. Husets kontor er Edens hage, forklarer Lawrence til Aftonbladet. Hun beskriver «Mother» som et « agressivt, støyende overgrep», og forteller at filmen også er et innlegg i klimadebatten.

- Jeg er glad for at folk reagerer sterkt, det er på den måten man får mennesker til å våkne opp og se hva vi gjør med planeten vår, sier Lawrence.

GÅR GALT: Javier Bardem spiller en kunstner som kjeder seg og forsøker å sprite opp hverdagen ved å invitere inn fremmede. Det liker ikke samboeren, spilt av Jennifer Lawrence. Foto: Paramount Pictures
GÅR GALT: Javier Bardem spiller en kunstner som kjeder seg og forsøker å sprite opp hverdagen ved å invitere inn fremmede. Det liker ikke samboeren, spilt av Jennifer Lawrence. Foto: Paramount Pictures Vis mer

- Egoet er med

Darren Aronofsky (48) og Jennifer Lawrence (27) skal ha blitt et par under innspillingen, ifølge The Guardian, som pirker litt i hvor personlig prosjektet er for Aronofsky.

Karakterene til Bardem og Lawrence i «Mother!» skal være like gamle som kjæresteparet, 48 og 27 år. Som om ikke det er nok, spiller Bardem en plaget kunstner og Lawrence hans unge muse.

- Ja, selvfølgelig er dette er en projisering av livet mitt og det jeg tenker på. Egoet mitt er i alle karakterene i alle filmene jeg har laget. Jeg er ballerinaen i «Black Swan» og bryteren i «The Wrestler», sier regissøren til The Guardian og fortsetter:

- Det er kanskje enda tydeligere koblinger til livet mitt i denne filmen, men det er fiksjon alt sammen. Til syvende og sist så føler jeg egentlig en sterkere kobling til Jennifers karakter enn Javiers i «Mother!», forteller Aronofsky.