TRAILER: Den siste filmen i «Mission: Impossible»-serien hylles av kritikerne. Video: Paramount PicturesVis mer Vis mer Vis mer

«Mission: Impossible - Fallout»

Hylles som en av de beste actionfilmene noensinne

Filmen har hele 98 % positive anmeldelser på nettstedet Rotten Tomatoes.

I morgen har den sjette «Mission: Impossible»-filmen premiere i USA, 22 år etter den første i serien. «Fallout» har allerede rukket å bli hyllet av kritikerne, og har på kort tid opparbeidet svimlende 98 prosent positive anmeldelser på nettstedet Rotten Tomatoes.

Av 127 registrerte anmeldelser, er det bare tre som gir slakt. Dette plasserer den i samme poengkategori som klassikerne «Gudfaren», «Trollmannen fra Oz» og «Løvenes konge».

I gjennomsnitt har anmelderne gitt filmen 8,4 av 10 mulige poeng.

- Sjokkerende

Mange mener den er den beste i serien så langt. Noen går enda lenger.

- «Mission: Impossible - Fallout» er en av de beste actionfilmene som noensinne er laget, skriver David Ehrlich i IndieWire.

Filmen følger som kjent den hemmelige agenten Ethan Hunt, spilt av 56 år gamle Tom Cruise, som jobber i en fiktiv amerikansk etterretningstjeneste med det passende navnet «Impossible Missions Force». I «Fallout» må Hunt jakte ned en terroristgruppe som har stjålet tre atombombedeler.

I tillegg til Cruise inkluderer rollebesetningen også stjerner som Henry Cavill og Alec Baldwin.

- Den nyeste filmen forbedrer serien sjokkerende mye på nesten alle tenkelige måter, skriver Conner Schwerdtfeger i Cinema Blend og fortsetter:

- Det er ikke bare den beste «Mission: Impossible»-filmen, men en av de beste actionfilmene som er laget i dette århundret.

- Ikke jomfruer i nød

Filmen får også skryt for å ikke seksualisere kvinnelige karakterer i samme grad som Hollywoods actionfilmer ofte gjør.

- De presenteres som kapable, uavhengige kvinner som er gode i jobben sin, heller enn jomfruer i nød som må reddes. Når sant skal sies, er det ofte dem som redder andre, skriver Anne Cohen i Refinery29.

Yolanda Machado, anmelder for nettstedet Sassy Mama in LA, er enig.

- Hvis kameraet beveger seg over en kvinnekropp, er det ikke for å sjekke henne ut, men for å vise hvordan hun bruker kroppen og styrken sin, og hun får sin egen historie, uavhengig av hvem hun er for Ethan, skriver hun.

- Nødvendig?

Det er derimot ikke alle som gir seg ende over.

- Forestill deg følgende, skriver Nicholas Barber i BBC.

Hans anmeldelse er én av bare tre eksempler på slakt.

- Ethan Hunt hopper ut av et fly med sin bartete CIA-partner. Etter hundrevis av meter med fritt fall, treffes en av dem av lynet, og en hel masse oppstyr med oksygentanker og fallskjermer påfølger.

Barber skriver videre at filmingen og stunt-arbeidet er svært imponerende, og at dersom de to var på vei mot «det hemmelige fortet til en skurk, eller rømte fra en gjeng hangglidende leiemordere», hadde scenen vært spennende.

- Men det gjør de ikke. De er på vei til et diskotek i Paris. Var det nødvendig å hoppe fallskjerm? Neppe, men regissør Christopher McQuarri innså nok at hvis de to hadde måttet ta t-banen, hadde filmen kanskje måttet ta en fem minutters pause fra actionscenene - og det vil han ikke.

Filmen har premiere i Norge 3. august.