Hylles som helter

Karrieren til Oslo-bandet TURBONEGER tok slutt i desember 1998. Da gikk gruppas heroinavhengige vokalist Hank Von Helvete ned for telling midt under en utsolgt Europa-turné. Nå hylles det norske kultfenomenet av norske og internasjonale artister på en ny cd.

Alf Prøysen, Åge Aleksandersen og DumDum Boys er alle blitt hyllet av andre artister på plater. Men et norsk rockeband er aldri blitt hedret på tilsvarende vis av amerikanske og europeiske artister.

På «Alpha Motherfuckers» gjør storheter som Queens Of The Stone Age, Therapy, Supersuckers, Him, Blumchen og Motorpsycho sine versjoner av i alt 25 Turboneger-hits. En hyggelig hevn for et band som aldri ble tatt på alvor i hjemlandet, og som endte sine dager akkurat da gjennombruddet sto for døra.

Turbonegers sirkuspregede image og tekster om magisk pizza, denimdemoner og homoerotikk gjorde at mange oppfattet dem som et tøyseband. Men rockgudene skal vite at respekt likevel er kommet gruppas vei.

På Beastie Boys' eget internettmagasin, grandroyal.com, omtales Turboneger - eller Turbonegro som de heter i utlandet - som visjonære.

I en retrospektiv analyse av bandets virke heter det at Turboneger revitaliserte seinsyttitallspunken til The Ramones, New York Dolls, The Stooges og andre. Og at de ga liv til den nye skandinaviske rockbølgen, som nå er dominert av band som Hellacopters, Backyard Babies, Euroboys og Gluecifer.

Turboneger

  • Punkrock-band, startet i 1988. Hadde sin første spillejobb i mars 89 på Ungdomshuset i København. Ga ut debutsingelen «Route Zero» på Thomas Seltzers egen label samme år. 12-tommeren «Turboloid» fulgte året etter.
  • Gjennomførte tre USA-turneer og en rekke runder i Europa. Ga ut et utall singler og fire studioalbum. Livealbumet «Darkness Forever» (1999) inneholdt opptak fra gruppas siste Europa-turné.
  • Også kjent som Turbonegro, Trbngr og Stierkampf.

Viktige

Undergrunnslegenden Jello Biafra har sagt det enda mer direkte. Han har nevnt Turbonegers svanesang «Apocalypse Dudes» som en av tidenes viktigste europeiske rockeskiver.

Men Turbonegers rolle som uforutsigbare og politiske ukorrekte entertainere i toppklassen kan heller ikke dysses ned. I sin årsoppsummering av presidentskandaleåret 1998 skrev amerikanske Boston Phoenix følgende:

«Det viste seg at den eneste rock'n'rollen som holdt følge med den amerikanske presidenten, var et album som begynte med en sang om pizza og sluttet med en sang om en jente som vil knulle og en gutt som bare vil ha en blow job. Det var «Apocalypse Dudes», et forbløffende album fra norske Turboneger...»

- Det som er kulest akkurat nå, er alle Turbo-bandene som dukker opp, fastslår Thomas Seltzer alias Turbo-bassist Happy-Tom.

- Vi har blant annet Denim Demons i Portland, Oregon og Pure Filth i Houston, Texas, knegger Turbo-ideologen, til daglig profilert trendanalytiker i Bengal Consulting.

Seltzer har for lengst innsett at Turboneger er et fenomen som lever sitt eget liv. To og et halvt år etter gruppas avskjedskonsert har Turbo en mer dedikert fanbase enn noen gang. Fanklubben Turbojugend har underavdelinger i et titall land, blant annet Chile, Polen og Australia.

Rett fra Posten

Seltzer startet Turboneger sammen med blant andre Rune Grønn, i dag manager i Sirkus-gruppen, ved juletider i 1988.

- På første halvdel av 90-tallet skulle rockeband se ut som de kom rett fra en jobb i postverket. I tillegg er punk en sjanger der folk ikke vasker seg på selvrealiseringsgrunnlag. Vi hadde litt andre tanker, erindrer Seltzer. Gruppas nye påfunn var den hårete kombinasjonen av homoflørt, damesminke og tettsittende dongeriklær.

- Vi skapte oss en stil. Det var - og er - uhørt i en norsk populærkultur, hvor man bare verdsetter det autentiske, hevder Seltzer.

Etter utgivelsen av «Ass Cobra» (1996) ble Knut Schreiner fra Harestua-bandet Kåre & The Cavemen (nå Euroboys) tatt opp som nytt medlem i bandet. Den unge gitarguden tilførte Turboneger en dimensjon de tidligere hadde manglet. Det påfølgende «Apocalypse Dudes»-albumet ble en majestetisk musikalsk triumf for gruppa. Med et stort selskap i ryggen kunne plata gjort bandet til rockestjerner over natta på begge sider av Atlanteren, men Turbo nøyde seg med å bli store i undergrunnen.

- Vi var viktigere kulturbærere enn Hanne Ørstavik og Tore Renberg, men vi ble behandlet elendig her hjemme, sier Seltzer.

Hallusinasjoner

I desember 98 var det slutt. Etter å ha avlyst fem konserter på grunn av helsetilstanden til vokalist Hans Erik Dyvik Husby, bedre kjent som Hank Von Helvete eller bare Hertugen, brøt hele turneen sammen i Italia. På venterommet til en psykiatrisk klinikk i Milano bestemte Turboneger seg for å legge inn årene.

- Det var ikke dop, men snarere mangelen av dop som gjorde at jeg endte opp på mentalsjukehus i Milano, forteller Husby.

- På den tida var kroppen min avhengig av stoff som holdt psykoser og hallusinasjoner i sjakk. Uten det fikk jeg et sammenbrudd, forteller Husby fra sin tilbaketrukne base i Moskenes kommune i Nordland.

Heroin preget Husbys liv den siste tida han sang i Turboneger.

- Jeg var blandingsmisbruker, og det satte meg i en mental tilstand der heroinen var det eneste som kunne gi meg søvn og ro. Og heroin er som kjent ekstremt vanedannende.

Den karismatiske Hertugen skapte scenemagi på europeiske rockklubber. Hverdagene tilbrakte han som junkie i strøket rundt Oslo S.

- Turneene var bra for meg. De innebar et avbrekk fra galskapen og rusen. Mellom turneer og plateinnspillinger sto jeg på gata og dealet. Eller så var jeg på Akutten på Ullevål. Jeg var en anonym junkie.

Hjem til Lofoten

Bandet var lenge en redningsplanke for Husby, inntil et visst punkt.

- Etter hvert ble det vanskelig for de andre gutta. De så at jeg forsøkte så godt jeg kunne, men de kunne aldri være sikre på om jeg var i live eller var innlagt på sykehus.

Husby er glad Turboneger ble oppløst etter sammenbruddet i Milano.

- Jeg er 100 prosent forsonet med at det ble slik. Både fans og bransje skal være glad for at vi stoppet der og da. Det kunne fort blitt en Kurt Cobain-situasjon der vi hadde mistet oss selv, sier han.

Avdøde Joachim «Jokke» Nielsen var en kjenning av Husby.

- Jeg satte skudd sammen med Jokke. Vi sviret rundt i de samme gatene, sier han ettertenksomt.

Umiddelbart etter avskjedskonserten i Oslo 18. desember 1998, flyttet Husby hjem til Å i Lofoten. Her har han slått seg ned med jobb på Norsk Fiskeværsmuseum.

- Jeg trengte å komme tilbake til røttene mine og til familien min. Jeg har vært bombardert av demoner, men nå er jeg på vei opp igjen. Her oppe er jeg integrert i et lokalsamfunn. De som bor her, synes det er gøy at jeg nå blir hyllet på den nye plata. Det er kommet storheter herfra tidligere også. Birger Eriksen som senket «Blücher» i Drøbaksundet kom herfra. Så jeg er nok en ny Birger Eriksen, avslutter Husby.

MOTHERFUCKIN' TURBONEGRO: Oslo-bandet Turboneger besto av vokalist Hank Von Helvete (Hans Erik Dyvik Husby - foran) og bak fra venstre Pål Pot Pamparius (Pål Bøttger Kjærnes), Rune Rebellion (Rune Grønn), Euroboy (Knut Schreiner), Happy-Tom (Thomas Seltzer) og Chris Summers (Christer Engen).