Hyllet av samene

KARASJOK (Dagbladet): I Finnmark vil Einar Førde alltid bli husket som NRK-sjefen som kjempet gjennom samiske TV-nyheter. I går gikk den første sendinga på lufta - og Førde ble hyllet av samefolket.

Prinsesse Märtha Louise gratulerte samene på skjermen - på perfekt samisk og iført samedrakt. Men det var gamlesjefen i NRK som var den store helten i Karasjok i går:

- Mange års ønske og krav fra samisk hold ligger bak. I dag skriver vi norsk TV-historie. Og la det ikke være noen tvil: Einar Førde har en stor del av æren, konstaterer Sameradio-sjef Nils Johan Heatta.

Og klokka ti over fem i går kunne Førde puste lettet ut - og slå fast at de første direktesendte debutnyhetene var en ubetinget suksess. Oddasat - samiske nyheter - ble sendt samtidig både på NRK1 og Svensk kanal 2.

- Imponerende, et lite under. Det var en førsteklasses sending. Av alle de prosessene som foregikk da jeg var NRK-sjef, er det kanskje dette som har gitt meg mest glede og gjort meg mest stolt, mente Førde.

Historisk

Mange samer venter spent på Stortingets behandling av samerettsutvalgets omstridte innstilling. Får de større innflytelse over land og vann?

- Med all mulig respekt, jeg bedømmer faktisk disse TV-sendingene som like viktige for samefolket, mener Førde.

Da økonomikrisa herjet NRK i fjor, sto TV-satsingen i fare. Men ringreven Førde reddet sin «samiske baby» og banket prosjektet gjennom i tolvte time.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor blir 20. august 2001 stående som den hittil viktigste dagen i samisk mediehistorie.

De ansatte i NRK Sameradio har gitt Førde både glass-lavvo og egen Førde-joik i presang. Den har redaksjonssjef Piera Balto laget, og egen joik er det bare samefolkets aller beste venner som får.

- Jeg har alltid trivdes blant samene, de har et lynne som ikke er så ulikt mitt, sier Førde.

Alta-saken

Førde tok med seg interessen for samiske saker fra sin tid som kulturminister og Ap-politiker. Striden rundt Alta-saken gjorde sterkt inntrykk på Førde.

- Norge har et ansvar for å ta vare på vårt eget urfolk. NRK har nå gitt et viktig bidrag. At hele Norge nå får se samisk TV, gir ikke bare språket større prestisje. Kanskje bidrar det også til å redde det nordsamiske språket, sier Førde.

Samene vil eie

Men NRK Sameradio vil videre, sjefen mener neste skritt må være et fullverdig samisk TV-tilbud.

- Teknologien åpner for det. Det gjenstår å se om NRKs eiere vil satse, sier Nils Johan Heatta.

Sterke krefter i det samiske miljøet ønsker seg en Sameradio utenfor NRK - eid kontrollert av samene sjøl.

- Den debatten har jeg ventet på lenge. Men uansett hva som skjer bør ikke Sameradioen bli et underbruk av Sametinget. Det kan true uavhengigheten, advarer Førde.

HISTORISK: Nils Johan Heatta og Einar Førde har stor respekt for hverandre. Sammen kjempet de for å realisere samiske TV-nyheter. Her er de fotografert foran en glasslavvo, gitt av NRK Sameradio som takk til Einar Førde.Foto: INGUN A. MÆHLUM