Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hyllet IS - avslørte i stedet seg selv

Sympatisørene ga verdens etteretningstjenester en hjelpende hånd.

 AVSLØRTE:  Flere i IS-sympatisører i Europa avslørte sin plassering på sosiale medier. Bilde fra Raqqa i Irak, 2014. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix
AVSLØRTE: Flere i IS-sympatisører i Europa avslørte sin plassering på sosiale medier. Bilde fra Raqqa i Irak, 2014. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag viste en rekke IS-sympatisører støtte til terrorgruppa, ved å dele bilder av en papirlapp med en håndskreven hyllest på sosiale medier.

Med dette var det i flere tilfeller mulig å se hvor bildet ble tatt og hvor personen befant seg, skriver nettstedet Buzzfeed.

Skulle skape frykt Ifølge Buzzfeed var det meningen at bildene skulle skape frykt, ved å vise at IS har sympatisører i flere store byer i land som Tyskland, Frankrike og England. I stedet har bildene blitt brukt til å lokalisere sympatisørene.

Eliot Higgins, en av grunnleggerne bak nettstedet Bellingcat, var den første til å be sine lesere om å hjelpe til med finne bildenes lokasjoner.

- Vi har gått gjennom mange av bildene, og flere av dem avslører sin plassering. Noen viser til og med sin egen adresse på disse bildene, sier Higgins til Buzzfeed.

Han håper nå at lokalt politi vil kunne finne personene som har postet bildene.

- IS berører vår sikkerhet I starten av mai ble det bestemt at Norge skal bidra med spesialstyrker i krigen mot IS. Norge skal gi et militært bidrag på rundt 60 personer, som skal trene og rådgi syriske grupper i kampen mot IS.

Den norske gruppa skal hovedsakelig ha base i Jordan, men kan ifølge forsvarsminister Ine Eriksen-Søreide også bevege seg inn på på syrisk territorium, i spesielle tilfeller. Slike oppdrag skal klareres på forhånd.

- IS berører vår sikkerhet, og vi styrker innsatsen både militært og sivilt. Syria er en blodig, væpnet konflikt der Assadregimet og opposisjonen er i konflikt. Samtidig har IS etablert seg, og vi frykter at en hel generasjon barns framtid blir ødelagt, uttalte statsminister Erna Solberg (H) i forbindelse med avgjørelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!