Anmeldelse: «Hver gang vi møtes» på TV 2

Hyllet mamma

Maj Britt Andersen var hovedgjest i kveld. Vi anmeldte som vanlig «Hver gang vi møtes» låt for låt.

OVERRASKENDE GJEST: Daniela Reyes overrasket mamma Maj Britt Andersen med en fantasiisk framføring av «Ballongvisa» i kveldens «Hver gang vi møtes» på TV 2. Første program har nå passert 700.000 seere totalt. Foto: TV 2
OVERRASKENDE GJEST: Daniela Reyes overrasket mamma Maj Britt Andersen med en fantasiisk framføring av «Ballongvisa» i kveldens «Hver gang vi møtes» på TV 2. Første program har nå passert 700.000 seere totalt. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV: «Hver gang vi møtes» fortsetter på TV 2, i kveld med Maj Britt Andersen (65) som hovedgjest. Hun er veteranen, eller «mammaen», i denne gjengen – og startet på topp med en sekser her i Dagbladet forrige lørdag for sin tolkning av Tix-hiten «Engel, ikke dra». I kveld er det hennes låter som skal tolkes, og da blir det noe for alle - og mest fra barneplatene.

HOVEDGJEST: Maj Britt Andersen ble hyllebt i kveldens «Hver gang vi møtes», med hovedvekt på barnesangene hennes. Første program har nå passert 700.000 seere totalt. Foto: TV 2
HOVEDGJEST: Maj Britt Andersen ble hyllebt i kveldens «Hver gang vi møtes», med hovedvekt på barnesangene hennes. Første program har nå passert 700.000 seere totalt. Foto: TV 2 Vis mer

Hun har gitt ut 25 album. Og sjøl om hun har sunget soul og pop og er en kjent Prøysen-tolker, er det barnekonseptet «Folk er rare!», sammen med ektemannen Geir Holmsen og nå avdøde Trond Brænne, som har vært hennes største suksess. Alle hennes 14 barneplater er Spellemann-nominert, en rekord det er vanskelig å slå. Siden Maj Britt er en tolker og ikke en sangskriver, er kveldens program like mye en hyllest til Holmsens melodier og Brænnes tekster.

Årets sesong startet med sju artister, men blir utvidet til åtte når Stig Brenner kommer inn fra program nummer fem. De som tolker Maj Britt i kveld er Øystein Greni, Bernhoft, Tix, Arif, Anna of the North (Anna Lotterud) og et par overraskende gjester. Her er vår anmelders vurderinger av låtene:

Hyllet mamma

Bernhoft: «Tenkj om vi var venner» (Geir Holmsen / Trond Brænne)

For en kontrast fra forrige lørdag, fra full bandpakke til «soloshow», fra blåsere og elektrisk trøkk til akustisk gitar, fra tverrfløyte til plystring.

Bernhoft gikk svært langt fra originalen da han tolket Tix’ Grand Prix-vinner i første program. Han går ganske langt her også. Av en eller annen grunn har han valgt å oversette Trond Brænnes fine tekst til engelsk, kanskje fordi han er vant til å synge på «utenlandsk». Men – han skaper en fin stemning med sin «What If We Were Friends», med avdempet, delikat gitarspilling, helt uten staffasje og uten loops og alskens pålegg. Maj Britts sanger er ofte enkle i formen, og Bernhoft skjærer denne ned til beinet. Tenkj om den naive teksten kan nå ut til et enda større publikum!

Hyllet mamma

Øystein Greni: «Alt blir hva du gjør det til (C’est La Vie)» (Chuck Berry / Thor Sigbjørn Greni)

Kontraster blir det her også, for nå er det full fest på lokalet! Og - litt gammel rock’n’roll lar seg jo høre, skrevet av en av sjangerens aller mest innflytelsesrike artister.

Øystein har henta opp fatter’n, mest kjent fra Lillestrøm-bandet Undertakers Cirkus, på vokal. Thor Sigbjørn Greni (73) oversatte Chuck Berry-låten «C’est La Vie» til norsk på 70-tallet, for Maj Britt, og dette oppdaget Øystein da han gikk gjennom singelbunkene til faren. Da var valget enkelt. Greni senior har full overtenning, og det går litt ut over sangen. Junior har rett i at ihvertfall senior kunne øvd litt mer på dansebiten også, men dette er jo bare moro. Et artig låtvalg og en framføring, med blåsere, som er akkurat så råskåren og mimrete som den skal være, med en oversatt tekst som er veldig tidstypisk for 70-tallet.

Hyllet mamma

Tix: «Sov godt» (Geir Holmsen / Trond Brænne)

Tix har også en overraskelse på lur. Han har flyttet sitt bidrag – og strykerne - til Kjerringøy kirke, hentet inn barnekoret POPkids Bodø (alle med Tix-pannebånd!) og framfører en nydelig nattasang.

Siden Tix var hovedpersonen forrige lørdag, har vi ikke hørt ham i denne settingen før. Men – vi kan trekke sammenlikninger med hans vanlige repertoar, og jeg tør påstå at han knapt har sunget med mer innlevelse og med større grad av følsomhet enn han gjør her – sikkert preget av stundens alvor. Barnekoret kunne gjerne vært enda mer framtredende, men det viktigste signalet her er at det er ganske tydelig at Tix tar dette programmet på ramme alvor. Det lover godt for de neste lørdagene.

Hyllet mamma

Arif: «Rare folk (sett deg ned på en benk)» (Geir Holmsen / Trond Brænne)

Det er ingen tvil om at det er barnesangene til Maj Britt som har gjort mest inntrykk hos «Hver gang vi møtes»-gjengen, for her kommer en til.

Arif og bandet har skapt en kul jazz-feeling, med trompet-intro, rundt denne visa, som han har gjort til sin egen med en omarbeidet tekst og tittelen «Rare folk (til min baby)». Det er en låt han skulle ønske han hadde da han var liten. Arif ser den fra sitt perspektiv og former den som en sang til sitt eget barn - med vekt på at alle er like mye verdt, uansett hudfarge: «Håret ditt er krøllete, mykt som sukkerspinn / folk kan si rare ting om den fine huden din / De er bare misunnelige, for du har melanin».

Dette er helt etter Maj Britts hjerte. Rapperen Arif synger vart og fint, men dessverre kjøres også denne låten innom auto-tune. Jeg vil høre stemmen til Arif som den er, ikke gjennom et filter!

Hyllet mamma

Anna of the North: «Mitt hjerte er ditt» (Geir Holmsen / Nils Ferlin / Alf Prøysen)

«Endelig» en voksensang! Prøysens «Mitt hjerte er ditt» hadde ingen melodi, så Geir Holmsen skrev en til Maj Britt – som plutselig fikk et annet publikum.

Anna er fra Gjøvik, så hun har ingen problemer med å følge dialekta på denne. Hun har valgt å gjøre en versjon som er like stille og forsiktig i uttrykket som originalen, med en fint avstemt elgitar og synth. Samtidig går hun «all in» her, og hun legger sjela si i formidlinga. Det er fint, men også i overkant stillestående.

Hyllet mamma

Spesiell gjest: Daniela Reyes: «Ballongvisa» (Geir Holmsen / Trond Brænne)

Maj Britt har akkurat snakket om sine to adopterte barn når samtlige rundt bordet klirrer i glasset og ønsker velkommen inn en ny overraskelse, dattera Daniela Reyes Holmsen. Noen har jobbet med dramaturgien her!

Det betyr at Myra har gitt fra seg plassen sin i kveld til Daniela, som ofte komper sin mor på «Ballongvisa». Nå er det hun sjøl som synger – ved siden av sitt eget varsomme trekkspillakkompagnement og «antydning» til stryk. Dette er ihvertfall stillestående, men det er samtidig så nedstrippet, skjørt og nakent at det er umulig ikke å bli berørt, i et arrangement som virkelig kler Trond Brænnes flotte tekst. Det skjer ikke mye i Danielas tolkning, men det er en intensitet i sangen og den enkle trekkspilltonen som bergtar. Daniela ga i fjor høst ut det kritikerroste debutalbumet «Engangsdager». Kveldens «Hver gang vi møtes» ble en engangsdag som varmet, med henne i spissen.

Uttrykket «less is more» har vel aldri vært mer riktig. Dette er ei datters rørende hyllest til mamma!

Neste uke er Øystein Greni hovedgjest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer