Hyperaktive raringer

Jad Fair er kompis med Yo La Tengo og Teenage Fanclub. Manisk-depressive Daniel Johnston har fans i Michael Stipe og Nina Persson. Nå er de to snålingene sammen på plate igjen.

Det første møtet mellom de to kultheltene kom i stand etter at Jad Fair hørte en av Daniel Johnstons plater. I 1988 skrev de dusinvis av låter sammen, og det har hittil blitt to CD-utgivelser, det nyeste under navnet The Lucky Sperms.

Alt på én gang

Daniel Johnston begynte i 1980 med å lage kassetter hjemme på gutterommet. Han sang og spilte alle instrumentene sjøl - samtidig. Av og til kom mora hans inn midt i en låt og ba ham stramme seg opp og finne på noe annet å gjøre.

Etter hvert fikk han gitt ut noen plater på små selskap, og ett album på Atlantic Records, men tilbrakte store deler av nittiåra på mentalinstitusjon fordi han var manisk-depressiv. Etter at de fant fram til den rette medisineringen, har han kommet sterkt tilbake.

Eget univers

Kurt Cobain og Michael Stipe har vært blant hans ivrigste fans. Flere Johnston-komposisjoner dukket opp på soundtracket til den omstridte filmen «Kids», og Cardigans-vokalist Nina Persson nyinnspilte «Walking The Cow» på sitt A Camp-album fra i fjor.

Låtene blir til i hans eget mytologiske univers, der han har vært ulykkelig forelsket i den samme dama i over 20 år, og deler verden opp i onde vesener som Vile Corrupt og gode skapninger som Caspar The Friendly Ghost og Jeremiah The Frog. Alt framføres med en forpint inderlighet og naken ærlighet, balanserende i skjæringspunktet mellom galskap og genialitet.

Når han reiser på turné, er faren med for å holde rede på pengene. Daniel får utbetalt så han har til Captain America-tegneserier og Beatles-bootlegs.

Johnston var også ei tid kompis med en annen legendarisk og mentalt ustabil Austin-eksentriker, Roky Erickson. De pleide å se skrekkfilmer sammen.

Trippeldebut

Jad Fair drives av en intens kjærlighet til popmusikk. Han selger lite plater, så han satser i stedet på å gi ut mange, og turnere mye. Hvis du har 300 dollar til overs, kan du få Jad til å spille inn en låt spesielt for deg.

Bandet hans, Half Japanese, debuterte i 1979 med en trippel-LP-boks der de blant annet gjorde en gnistrende versjon av Bob Dylans «Tangled Up In Blue». Siden har han vært aktiv «som en liten apekatt», ifølge hans egen hjemmeside. Han spiller stadig inn nye plater - med eget band, med broren David, med Yo La Tengo og nå seinest med Teenage Fanclub på det ferske albumet «Words of Wisdom and Hope».