Hyperaktuelt om forfattere som stjeler andres liv og dreper med ord

Vanvittig god bok.

GI OSS MER: Han må vi bare få mer av, skriver anmelderen om den finske forfatteren Juha Itkonen.
Foto: Berit Roald / Scanpix
GI OSS MER: Han må vi bare få mer av, skriver anmelderen om den finske forfatteren Juha Itkonen. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

ANMELDELSE: Det kommer utrolig mye god litteratur fra Finland for tiden. Enten er årsaken den at finsk litteratur er inne i en gullalder. Eller så er det sånn at vi først nå har fått øynene opp for nabolandets litteratur.

Muligens det siste, for prisbelønte Juha Itkonen debuterte allerede i 2003 med «De siste dagers hellige». «Sytten» er hans først bok på norsk. Han må vi bare få mer av.  

Metaroman
«Denne mannen stjeler liv. Han dreper med ord» heter det i boka, som er en slags metaroman - uten det jåleri som ofte hefter ved sjangeren.

Den første del er en selvbiografisk fortelling om en ambisiøs syttenårings begredelige liv. Andre del er skrevet tjue år senere, av samme mann. Nå er han prisbelønt forfatter, og har utgitt sin selvbiografiske roman «Sytten» — den boka vi først leste. Den nokså stusslige alenemoren Pâivi gjenkjenner typer han har brukt i boka. Hun mener han har vridd og vrengt på sannheten, stilt seg selv i et godt lys og ødelagt livet til en av dem han skriver om.    

Hyperaktuell tematikk for oss med andre ord, som de siste årene har blitt martret av debatten om ofre for selvbiografiske romaner.

Fandenivolsk
Det er sjelden jeg har lest en forfatter skrive så desperat og godt — og fandenivoldsk - om det å skrive
:

Hyperaktuelt om forfattere som stjeler andres liv og dreper med ord

«Ikke bare er bøkene unødvendige, de er farlige også. Farlige å lese, enda farligere å skrive. Vil du ødelegge ekteskapet, skriv om kona. Vil du ødelegge et vennskap, skriv om vennen. Vil du ødelegge den mentale helsa, skriv om den psykiske tilstanden din. En bok er et selvoppfyllende profeti». 

Forfattere er løgnere, heter det. Mediene er klovner som kun er ute etter skandaletemaer og forfatteres privatliv. Aller verst er vi kritikere.

Vi ødelegger det litterære klimaet ved våre sløve dommer, der vi ser ikke forskjell på god og dårlig litteratur. Også lesere får på pukkelen: «Du har en vakker sjel, sa en kvinnelig leser en gang. Sinnsykt! Setninger kan være vakre, bøker kan være det, men sjelen er råtten».    

Suicidal gutteromsnerd
Dette er også en oppvekstroman fra Finland i nittiårene. Et Finland i oppløsning.  Det handler om klasser, ambisjoner, umulig kjærlighet og homoseksualitet. Sentralt står syttenåringens forhold til den homoseksuelle Vesku, like ulykkelige og mislykket som alle de andre i denne boka (her går Itkonen finsk fjernsynsteater en høy gang).  

Også alenemoren Pâivi skriver sin fortelling, fra den gang hun selv var sytten og like desperat, dum og ulykkelig som alle syttenåringer. Nå har hun selv en syttenårig sønn, av dem vi gjenkjenner fra samtidslitteraturen; en udugelig og suicidal gutteromsnerd.    

Det er sjelden å lese en forfatter som med så lett penn sveiper over så mange temaer og karakterer med et så høyt tanketempo og refleksjonsnivå. I tillegg er boka kjempemorsom, i all sin tragiske eksistensielle tyngde.