Hyperaktuelt om forfattere som stjeler andres liv og dreper med ord

Vanvittig god bok.

GI OSS MER: Han må vi bare få mer av, skriver anmelderen om den finske forfatteren Juha Itkonen.
Foto: Berit Roald / Scanpix
GI OSS MER: Han må vi bare få mer av, skriver anmelderen om den finske forfatteren Juha Itkonen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det kommer utrolig mye god litteratur fra Finland for tiden. Enten er årsaken den at finsk litteratur er inne i en gullalder. Eller så er det sånn at vi først nå har fått øynene opp for nabolandets litteratur.

Muligens det siste, for prisbelønte Juha Itkonen debuterte allerede i 2003 med «De siste dagers hellige». «Sytten» er hans først bok på norsk. Han må vi bare få mer av.  

Metaroman «Denne mannen stjeler liv. Han dreper med ord» heter det i boka, som er en slags metaroman - uten det jåleri som ofte hefter ved sjangeren.

Den første del er en selvbiografisk fortelling om en ambisiøs syttenårings begredelige liv. Andre del er skrevet tjue år senere, av samme mann. Nå er han prisbelønt forfatter, og har utgitt sin selvbiografiske roman «Sytten» — den boka vi først leste. Den nokså stusslige alenemoren Pâivi gjenkjenner typer han har brukt i boka. Hun mener han har vridd og vrengt på sannheten, stilt seg selv i et godt lys og ødelagt livet til en av dem han skriver om.    

Hyperaktuell tematikk for oss med andre ord, som de siste årene har blitt martret av debatten om ofre for selvbiografiske romaner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer