Hypnose-stjernen Torgrim på norsk tv

BØMLO (Dagbladet): Fortvilte dataproffer i New York slenger PC-ene i golvet og tramper på maskinene. Årsak: de er hypnotisert av Torgrim Holte (34). Snart slippes nordmannen løs på norsk tv.

I Tyrkia får ikke Torgrim Holte gå i fred på gata - han har hatt over 10 millioner seere på sine TV-show. I Sveits sendes programmene nå i reprise. Datagiganten Compaq flyr ham til show i New York. Neste måned står han på scenen i Barcelona. Dernest venter Dubai.

Hjemme på Bømlo rusler Torgrim anonymt mellom buskene og er hjelpetrener for sønnens fotballag. Ungene vet knapt hva pappa bedriver der ute i den store verden.

- Jeg jobber ikke i Norge. En gang hypnotiserte jeg sønnen til lensmannen, og ble tiltalt etter kvakksalverloven. Men jeg ble frikjent.

Nå tyder mye på at 34-åringen likevel står foran en karriere i Norge. Via Odd Arvid Strømstad og Claus Wiese planlegger han en programserie for TV2.

Overtar viljen deres

Ganske så ubemerket her hjemme har Torgrim Holte klart å bli berømt ute i verden. Ett av hans show ble nominert til prisen Gullrosen i Montreaux.

Nordmannen gjør ting på scenen som forbløffer og sjokkerer. Virkemidlet er hypnose.

- Det handler om å ta kontrollen fra folk, få dem til å handle etter min vilje. Det kan jeg, sier Torgrim sjølsikkert.

Han henter frivillige opp på scenen. Snakker med dem, vinner deres tillit, overtar styringen av deres handlinger og identitet.

Tatt av

Folk tror de er verdensberømte malere eller fiolinister. En tror han er ei høne og kakler sprøtt, en annen er overbevist om at det brenner i rumpa hans. Torgrim Holte fjerner tallet sju; alle på scenen teller til ti, men hopper over sjutallet, og James Bond blir agent 008.

- Psykiatrikere bruker hypnose. Og når predikanter får folk til å falle om i trance foran prekestolen, dreier det seg selvsagt om hypnose, mener Torgrim Holte.

I dag opplever han å være etterspurt i mange land, etter det han kaller ti magre år som showmann.

- Det har tatt tid å komme dit jeg er. Nå har det tatt helt av, men hjemme på Bømlo kan jeg heldigvis være meg sjøl, her er det ingen som tillater folk å ta av, sier Torgrim Holte.

STOR I NORGE? Mye tyder på at Torgim Holte står foran en karriere i Norge.Foto: ERLING HÆGELAND