Anmeldelse: Michael Ondaatje, «Krigslys»

Hypnotiserende

Romanen starter med et mysterium: En mor forlater barna sine, men kofferten står igjen.

KRIGSBARN: Forfatteren av «Den engelske pasienten» har skrevet nok en gripende roman om krigens mange ofre, skriver Dagbladets anmelder. Her barn som evakueres på Waterloo stasjon i London i 1939. Foto: ANL/REX/ NTB scanpix
KRIGSBARN: Forfatteren av «Den engelske pasienten» har skrevet nok en gripende roman om krigens mange ofre, skriver Dagbladets anmelder. Her barn som evakueres på Waterloo stasjon i London i 1939. Foto: ANL/REX/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: En krig er aldri ærefull, fastslår kanadiske Ondaatje i denne dramatiske erindringsboka fra etterkrigstida i London.

«I 1945 reiste foreldrene våre bort og overlot omsorgen for oss til to menn som kan ha vært forbrytere.»

Med denne brutale kjensgjerningen åpner Michael Ondaatjes «Krigslys».

Mysterium

Den er lagt til London i 1945. Fjortenåringen Nathaniel og den to år eldre søsteren Rachel har måttet ta farvel med sin mor. Hun skal reise til Singapore der faren etter sigende har fått en viktig jobb, og forlater sine to barn i det tre etasjes huset i Putney i London. Ansvaret for barna overlater hun til den mystiske leieboeren Walter, en storvokst, sjenert og ydmyk mann som barna kaller Møllen.

Etter noen uker finner søsknene morens koffert i kjelleren. De konfronterer Møllen, som forsikrer dem om at moren har det bra, men at han ikke kan si hvor hun er.

Det kunne vært åpningen på en mørk krimroman. Det er det ikke, selv om boka på sitt labyrintiske og erindringsaktige vis kretser rundt et mysterium. Hvem var moren til Nathaniel, og hva drev hun egentlig på med?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer