Anmeldelse: Motorpsycho - «Ancient Astronauts»

Hypnotisk

Motorpsycho fortsetter sitt enestående prosjekt med album nummer sju på fem år.

«BARE» EN TRIO: Motorpsychos Bent Sæther (f.v.), Hans Magnus Ryan og Tomas Järmyr er igjen blitt en trio i ordets rette forstand, for første gang på mange år. Foto: Terje Visnes
«BARE» EN TRIO: Motorpsychos Bent Sæther (f.v.), Hans Magnus Ryan og Tomas Järmyr er igjen blitt en trio i ordets rette forstand, for første gang på mange år. Foto: Terje Visnes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Da Motorpsycho ga ut doble «Kingdom of Oblivion» i fjor, hadde trondheimsbandet levert tre knallsterke album på to år som alle ble belønnet med seksere i Dagbladet, «The Crucible» (2019), det doble «sidesporet» «Så nær, så nær» (2020) med Ole Paus og doble «The All Is One» (2020).

MP AAstronauts LP Gatefold Cover Stickman 240122.indd
MP AAstronauts LP Gatefold Cover Stickman 240122.indd Vis mer

«Ancient Astronauts»

Motorpsycho

Rock

Utgitt: 19. august 2022
Plateselskap: Rune Grammofon

«Nytt og godt, bygd på en formel som funker.»
Se alle anmeldelser

Legg til første del i den såkalte Gullvåg-trilogien, doble «The Tower», og den besnærende musikken til teaterstykket «Begynnelser» av Carl Frode Tiller, begge fra 2017, og du ser konturene av det som kunne vært et lite «livsverk» på fem år - på toppen av et imponerende karriereløp på over 30 år.

«Klassisk» prog

Ei ventetid på 16 måneder er derfor lenge i Motorpsycho-sammenheng. Men albumet ble faktisk innspilt for et år siden. Tenk på hva de kan ha funnet på siden!

«Ancient Astronauts» åpner med nesten sju minutter lange «The Ladder» (Bent Sæther), en naturlig oppfølger til de Yes- og King Crimson-inspirerte proglåtene på de siste albumene. Dette er umiskjennelig, «klassisk» Motorpsycho, med tungt basskomp fra vokalist Sæther, frenetisk tromming fra Tomas Järmyr og riffmester Hans Magnus «Snah» Ryans intense fuzzgitar.

Assosiert medlem Reine Fiske (Dungen) måtte holde seg hjemme i Sverige på grunn av pandemien, så Sæther og Ryan deler på keyboard-oppgavene. «Ancient Astronauts» er derfor Motorpsychos første reine trioalbum på mange år.

Bølger

«The Flower of Awareness», signert produsent Helge Sten og Järmyr, er ganske unødvendige to minutters lett «droning». Den glir rett over i atskillig mer spennende, tolv minutter lange «Mona Lisa / Azrael» (Ryan/Sæther), som etter en tilnærmet «symfonisk» start bølger fram og tilbake i proguniverset - fra mykt (mellotron, strykere, klokkespill og forsiktig tromming og beskjedne gitartoner) til heftig og hardt til mykt igjen - og viser trioen i sitt ess. Andre halvdel føles improvisert og jam-aktig, i dette tilfellet i frijazz-retning.

Det gjør dette tidvis heftige sporet ekstra spennende, der de tre på hver sin måte truer med å sprenge alle rammer litt på tvers av hverandre. De konstante skiftene i tempo og intensitet er jo noe av det som kjennetegner Motorpsycho. Det er også et band du kjenner igjen ganske umiddelbart, og det er ikke alle forunt.

Danseforestilling

«Mona Lisa / Azrael» har, i likhet med vel 22 minutter lange «Chariot Of The Sun – To Phaeton On The Occasion Of Sunrise (Theme From An Imagined Movie)» (Järmyr/Ryan/Sæther), sitt utspring i den samme danseforestillingen som fødte den fascinerende, suggererende suiten «N.O.X.» i fem deler på «The All Is One».

Tung portefølje

«Chariot Of The Sun …», trioens lengste instrumentallåt noensinne, er også et nøkkelspor i bandets katalog. Det starter rolig og «disiplinert», inntil lett nynning løfter den et skritt videre etter drøyt fire minutter.

Det hele har så langt vært kontemplativt og ganske svevende, men halvannet minutt seinere igjen er Motorpsycho et hardtslående rockeband med en tung portefølje. Låten øker i intensitet til et mektig epos, i kjent, lett hypnotisk stil, før tempoet dras ned igjen mot slutten. Albumet er spilt inn stort sett live i studio, med få pålegg. Det er sånn det skal være. Som det står i presseskrivet: «Det er det det er. Alltid noe nytt og alltid det samme».

Produktive

«Motorpsycho har vært uvanlig produktive de siste åra. Kan det bli for mye? Klarer de å holde på interessen?», spurte jeg i fjorårets anmeldelse. Svaret på det første er nei, på det andre et ubetinget ja. «Ancient Astronauts» er ikke Motorpsychos beste, men det skal altså uansett godt gjøres! Bandet har åpenbart ikke i seg å spille inn et dårlig album.

To bokser

Og - det kommer mer snart. Om sju uker slipper Motorpsycho to bokser i begrenset opplag med gamle album, ep-er, rariteter og outtakes - endelig på vinyl igjen - under tittelen «Salad Days Vol. 1» og «Salad Days Vol. 2». Debuten «Lobotomizer» (1991) og flere av de tidlige albumene er ikke gitt ut på vinyl siden de kom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer