DEBATT

Debatt: Cannabismedisin

Hypoteser om cannabis er ikke nok

Cannabis har en rekke kjente skadevirkninger. Cannabisbaserte medisiner må derfor gjennomgå samme tester for effektivitet og trygghet som andre legemidler.

MEDISINSK MARIJUANA: Evidensen for cannabis i smertebehandling er begrenset. Nyere studier tyder på at effektene er små, og det er uklart om effektene oppveier de negative bivirkningene, skriver innsenderen. Foto: AFP / NTB Scanpix
MEDISINSK MARIJUANA: Evidensen for cannabis i smertebehandling er begrenset. Nyere studier tyder på at effektene er små, og det er uklart om effektene oppveier de negative bivirkningene, skriver innsenderen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi deler Annette Svaes bekymring over økningen i opioidbruk, men mener at tiltak mot opioidavhengighet og overdoser må baseres på forskning, ikke hypoteser.

Forskningen på cannabis som erstatning for opioider er foreløpig svært uklar. Noen studier finner reduksjon i opioidbruken, andre finner økt opioidbruk og dårligere smertemestring blant dem som bruker cannabis. Per i dag er den opioidreduserende effekten av medisinsk cannabis en hypotese, ikke et dokumentert funn, og ikke uten risiko.

Opioidepidemien i USA viser risikoen ved utstrakt opioidbruk. Evidensen for cannabis i smertebehandling er begrenset. Nyere studier tyder på at effektene er små, og det er uklart om effektene oppveier de negative bivirkningene. Men smertebehandling er ikke et valg mellom opioider eller cannabinoider. Andre medikamenter og evidensbaserte behandlingsformer kan tilbys.

Svae viser til anekdotiske bevis for at cannabis reduserer opioidbruk. Brukererfaringer er viktig, men vi trenger systematiske studier som viser om disse erfaringene også er gyldige for andre.

Så lenge vi ikke vet om det er effektivt, kan vi ikke lansere cannabis som et «opioidreduserende» tiltak. Det er problematisk å utsette en sårbar pasientgruppe for behandling uten dokumentert effekt, særlig når det allerede finnes evidensbaserte behandlingsmetoder.

Vi trenger ikke være mer skeptiske til cannabisbaserte legemidler enn til andre medisiner. Men cannabis har også en rekke kjente skadevirkninger. Cannabisbaserte medisiner må derfor gjennomgå samme tester for effektivitet og trygghet som andre legemidler.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer