Hyret stjernestylist

Torbjørn Brundtland og Svein Berge i Röyksopp kaller seg to moderate fiskere fra Nord-Norge. I går kveld ankom de MTV-sirkuset i Barcelona som verdensstjerner.

LILLE/BARCELONA (Dagbladet): - Jeg tror ingenting av det som skjer nå, har sunket inn i oss. En eller annen gang neste år, når det begynner å våres, vil vi kanskje forstå det. Vi er veldige trege mennesker, mener Röyksopp-halvdel Torbjørn Brundtland.

Turbotempo

Men om han og bestevenn Svein ikke rekker å kjenne på det selv, går det i turbotempo for dem nå. Rett fra turnéavslutning i franske Lille, som Mobys spesielle gjester, dro de natt til i går til London for å få stylinghjelp foran MTV-showet torsdag. Jimmy King, stylisten til David Bowie og en rekke andre verdensstjerner, ventet på Heathrow med klare formeninger om antrekk og sveis.

- Vi har jo styrt unna disse folka hele veien. Vi har ikke brydd oss om dem, har stolt på vår egen smak. Vi har fikset oss selv. Men vi tenkte at vi skulle prøve en stylist nå, for første gang. Det kan bli fullstendig motbydelig. Men greit, vi skal prøve det ut, sier de to.

Stjernemiddag

I går kveld var de på plass i Barcelona. Som nyvunne verdensstjerner. Nominert til fire priser. Flest av samtlige, sammen med Kylie Minogue og Eminem!

I kategorien beste nykommer konkurrerer de med Shakira, The Strokes, Avril Lavigne og The Calling. I dancekategorien skal de opp mot Kylie Minogue, Moby, Sophie Ellis Bextor og DB Boulevard. I klassen beste video er de nominert sammen med Basement Jaxx, Eminem, Primal Scream og The White Stripes. I klassen beste nordiske artist duellerer de mot The Hives, Kent, Saybia og The Crash.

Men allerede i morgen inviterer MTV på middag. Den mektige kanalen har trommet sammen artistene som skal opptre under den storslagne prisutdelingen. Gjestelista er ikke lang, men det skal bli et greit middagsselskap for det: Eminem, Robbie Williams, Whitney Houston, Coldplay, Christina Aguilera, Wyclef Jean, Enrique Iglesias, Pink, Moby og Foo Fighters. Og: Torbjørn Brundtland og Svein Berge fra Tromsø i Norge.

- Det er ganske sinnssykt når du sier det. Men vi er ikke nervøse for noe nå. Vi er kystens mennesker. Enkle fiskersjeler fra Nord-Norge - selv om enkelte har protestert på det. Denne turen ser vi ellers på som en leirskole. På leirskoler blir du alltid kjent med en og annen, sier gullduoen på sedvanlig slentrende vis.

De kan, under press, vedgå at de er popstjerner nå.

- Vi ser jo at vi er forholdsvis eksepsjonelle i forhold til norsk musikkhistorie. Vi setter noen standarder. Sprenger noen rekorder. Men det er måten det er blitt gjort på som vi er stolte over. At vi har skapt dette på egen hånd. Vi har trodd på det, levd for det og åndet for det.

Noe tro på trofé har de derimot ikke.

Fesjå

- Det første vi gjorde da vi så de kategoriene vi var nominert i, var å peke ut vinnerne. Vi tror ikke vi har de store mulighetene. Dette er mest et fesjå. Det har ikke så mye med musikk å gjøre. Vi er ikke her for showbusinessens skyld, men fordi vi har laget musikk. Men greit, vi skal ha det gøy også. Vi skal ikke bare bli sett av noen millioner mennesker, vi skal jo sitte her og se på disse store folka, også.

- Hva skal dere si til dem?

- Vi skal ikke si så mye. Vi skal bare ta på dem. Og så skal vi sparke Eminem i rumpa, proklamerer Brundtland med et flir. I går kveld holdt politi og sikkerhetsfolk en jernring rundt hotellet hvor artistene er innkvartert. Ingen fikk komme i nærheten.

Röyksopp sa først nei til å stille opp under MTV-showet.

- Vi liker å se på oss selv som forholdsvis kompromissløse. Vi vil ikke bare hoppe på med en gang vi blir tilbudt noe. I hvert fall ikke hvis vi ikke har lyst. I denne sammenhengen ble vi tilbudt noe som overhodet ikke passet med måten vi liker å opptre og spille musikk på. Da måtte vi rett og slett si nei. Og så kom MTV tilbake til oss. Det er vi ganske fornøyde med.

BLANT STJERNER: Svein Berge (t.v.) og Torbjørn Brundtland i Röyksopp var innom London på veien fra Lille i Frankrike til spanske Barcelona i går. Der konkurrerer de torsdag i MTV\'s Video Music Awards 2002.