Hysteri for a-ha

MOSKVA (Dagbladet): De er kanskje glemt i USA og i andre deler av den vestlige verden, men i Russland er a-ha fortsatt konger. Kaoset brøt løs da et hundretall russiske pressefolk kastet seg over de aldrende norske popheltene i Moskva i går kveld.

Ti minutter over sju glir to hvite limousiner inn til VIP-inngangen på Marriott Grand Hotel i Moskva. Et dusin sikkerhetsvakter med walkietalkier sirkler rundt bilene. Ut av bilene stiger middelaldrende, norske familiefedre.

a-ha mottas som helter når de gjør sin første konsert noensinne i Moskva.

Spisse albuer tas i bruk når russiske pressefolk kniver om de beste plassene på a-has pressekonferanse. Når de tre norske popherrene Morten Harket, Paul Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen kommer et stjernekvarter for seint til begivenheten, er ti forskjellige tv-kanaler og til sammen 100 pressefolk på plass i et klamt og stint konferanserom. Spørsmålene hagler:

- Er det vanskelig å kombinere kristentroen med en karriere i showbiz, Morten?

- Er det fordi det er så mye piratkopier av plater at det kommer så få store band til Russland?

- Hvorfor spilte dere i St. Petersburg i 94, og ikke i Moskva?

Og:

- Dere var ikke betenkt over å komme til Moskva etter flykapringen denne uka?

Hvilken kapring?

Morten Harket trekker på smilebåndet når han møter Dagbladet litt seinere på kvelden.

- Jeg har ikke engang hørt om denne kapringen. Jeg kommer rett fra ferie. Men det er jo morsomt at de tar en pressekonferanse med oss så høytidelig. Spørsmålene om kristentroen kontra en karriere i showbiz var interessante, men det var ikke helt forumet for å gå i dybden, sier han.

Paul Waaktaar-Savoy lever til daglig et stille og relativt anonymt familieliv i New York, for så å bli overfalt av russiske journalister som vil ha autografen hans.

- En surrealistisk opplevelse, Paul?

- Vi er jo ganske vant til slike ting etter hvert. Men det er gøy for oss at det er så stor interesse for a-ha i Russland. Vi skal spille for 15 000 mennesker her i byen, så dette er stort. Konsertene i Moskva, St. Petersburg og Tallinn er også viktige som forberedelse til de to Oslo-konsertene neste helg.

- Oppvarming i øst, altså?

- Nei, ikke oppvarming. Men konsertene i Oslo skal filmes i sin helhet. Derfor er det spesielt viktig at alt sitter.

Ikke store nok

- Hvorfor gjør dere ikke en full turné?

- Vi er ikke store nok til en verdensturné på det nivået her. Derfor vil vi lage en plate til, og så turnere mer, forklarer Waaktaar-Savoy.

Seint i går kveld kunne a-has lydmann Sven Persson konstatere at halvannet tonn med utstyr - inkludert alle bandets instrumenter - fortsatt sto fast i tollen på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva. Der har det stått ei hel uke. For at det skal bli konsert i det enorme Olympiisky Sports Complex i kveld, utstyret være ute av tollen innen klokka ti i morgen tidlig.

- Det er et helvete å turnere her borte, men vi får det nok til, sier Persson til Dagbladet.

BACK IN THE U.S.S.R.: Først pepret de a-ha med spørsmål om alt fra storpolitikk til piratkopiering til Mortens kristentro. Så kastet et samlet russisk pressekorps seg over a-ha for å sike seg autografene til Morten Harket, Magne Furuholmen og Paal Waaktaar-Savoy.