Anmeldelse: Tønes - «Thilda Bøes legat»

Hysterisk morsom

Tønes synger om de små ting på stort vis.

ALBUM NUMMER TI: Frank Tønnesen alias Tønes er for gammel til å søke på Thilda Bøes legat, og har i stedet lagd et fabelaktig album med samme tittel. Foto: Tommy Ellingsen
ALBUM NUMMER TI: Frank Tønnesen alias Tønes er for gammel til å søke på Thilda Bøes legat, og har i stedet lagd et fabelaktig album med samme tittel. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Er det noe som er for lite å skrive sanger om? Frank Tønnesen (49) fra Sokndal i Rogaland synes ikke det. Han tar jobben, og skriver om de mest usannsynlige ting, ting du ikke ante at det var mulig å skrive om - og som du ikke visste at du ville høre om heller. «Eg ser at små ting vinne øve store», synger han på «Du e den rette».

Historiene blir bare bedre med åra, og han går liksom enda mer inn i rollen sin. På album nummer ti, det første på fire år, løfter han seg til det samme nivået som det nasjonale gjennombruddet «Sån av Salve» for ni år siden. Det er på tide med et nytt gjennombrudd!

De små ting

Alle platene til Tønes har noen perler, låter som «Sånn koga eg», «Yatzy», «Eg går og legge meg», «Då Runar fekk skabb» og «Maxitaxi». «Thilda Bøes legat» er spekket med dem, 12 spor pluss ett eksklusivt for vinylen som kommer seinere i høst.

De handler om å samle på ølsorter, om å ha genseren på bak fram (det blir folkeprat av sånt), om å være på spleiselag og «bli kjent»-kveld og bli plassert ved et bord med en waldorfsalat noen andre har lagd, om å gå tom for sjokolade, om å gå glipp av at sønnen kaster armringene og endelig lærer seg å flyte og svømme, om å bruke altandøra i stedet for hoveddøra (bare på vinylen) og om å være for gammel til å søke (helt reelle) Thilda Bøes legat («Grenso e det året du fylle 29 / AAAAAH (....) Dei pengane konne komt godt med / AAAAAH»).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.