Hyttedrøm og virkelighet

Den norske hyttedrømmen blir bare større og større. Særlig om den måles i kvadratmeter. Og hvem vil knuse drømmer?

DRØMMEN OM HYTTE: Den norske hytta blir stadig større, og det blir stadig flere av dem.
DRØMMEN OM HYTTE: Den norske hytta blir stadig større, og det blir stadig flere av dem. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||—Skal du på hytta? Oddsen er fifty fifty for at standardspørsmålet i lunsjen før påskeferien besvares med ja: Over halvparten av voksne nordmenn eier eller disponerer hytte ifølge Norsk senter for bygdeforskning, som denne uka arrangerte workshop om «Second Homes».

Bygda is changing, og det blir stadig riktigere å betegne nordmenn som et hyttefolk. Selv vi som ikke eier en fritidsbolig forholder oss ukentlig til fenomenet, og utlendinger som forviller seg inn på en norsk arbeidsplass, sier det er typisk norsk at spørsmålet «hva skal du i helga?» besvares med «på hytta».

Til tross for at det alt fins over 400 000 hytter, er ikke bruktmarkedet (attraktivt) nok for alle, og tempoet i nybyggingen er høyt: På midten av åttitallet ble det årlig bygget vel tre tusen nye. Tjue år seinere var antallet doblet, og bare i 2006 realiserte mer enn seks tusen norske husstander drømmen om å bygge ny hytte.

«Hytte» har forresten vist seg å være et svært så tøyelig begrep, og det er lenge siden «enkel» var en bankers beskrivelse. Like gjerne som små krypinn uten vann og strøm, er «hytte» nå en luksusleilighet i alpinbakken eller et lafteslott på hundrevis av kvadratmeter. Dispensasjon fra fastsatte arealbegrensinger innvilges i rikt monn, og gjennomsnittlig hyttestørrelse i Norge øker raskere enn befolkningens kroppsmasseindeks: På åttitallet var arealet på nye fritidsboliger rundt 60 m2, mot 100 nå. Bare gjennomsnittlig økning er altså flere kvadratmeter mer enn en vanlig ettromsleilighet i Oslo, hvor arealet på nybygde leiligheter har krympet i samme periode som hyttene har est ut. Compact living i byen, comfort living på fjellet, altså.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer