Filmanmeldelse: «Sammen alene»

Hyttetur fra helvete

Regissør Janicke Askevold har laget en imponerende ubehagelig film om småkrangling blant venner.

SAMMEN ALENE: Regissør Janicke Askevold langfilmdebuterer med en historie om to par som tilbringer en ubehagelig helg på hyttetur ved kysten. Se traileren Vis mer
Publisert

FILM: Den vellykkede forfatteren Anna (Aleksandra Ørbeck-Nilssen) inviterer sin gamle venninne Frida (Ida Nilsen) og kjæresten Fredrik (Eirik Risholm Velle) på hyttetur langs norgeskysten. Vennskapet har forfalt, men begge forventer å bruke helga på å fikse det, selv om de har hver sine forventninger til hvorfor og hvordan.

Ida mener Anna er mest opptatt av å snikskyte av eget liv, og bruker mye av turen på å baksnakke henne til kjæresten Fredrik. Han er en tidligere lovende musiker som sliter med depresjon og en karriere som ikke går noe sted. Annas kjæreste Mikael (Ivan Mathias Petersson) er derimot en vellykket dokumentarfilmskaper med livet på stell. Alle sliter de med å føle fellesskap til andre.

Alt ligger med andre ord til rette for en avslappende hyttetur.

«Sammen alene»

Drama

Regi: Janicke Askevold
Skuespillere: Aleksandra Ørbeck-Nilssen, Ida Nilsen, Ivan Mathias Petersson og Eirik Risholm Velle
Premieredato: 6. august
Aldersgrense: 12 år
Orginaltittel: «Sammen alene»

«Ubehagelig, men til tider forutsigbar hyttetur.»
Se alle anmeldelser

Ubehagelig stemning

Champagnen serveres allerede idet Frida og Fredrik går i land, og vinen slutter aldri å flyte etter det. De fleste på hytteturen har sine hemmeligheter som kommer til overflaten når promillen stiger.

Filmen er altså et norsk bidrag til den mest europeiske av alle filmsjangre: Et drama om middelklasse-europeere som drikker vin til det blir ubehagelig stemning. Og ubehagelig blir det.

Rusen blir en katalysator for passiv aggressivitet, krangling og den ene avsløringen etter den andre.

Forutsigbart

Regissør Janicke Askevold har med sin første langfilm fått mye ut av lite. Handlingen foregår stort sett på hytta, og drives framover av kollisjonene mellom de fire personlighetene. Det er lite dødtid, og skuespillerne er overbevisende og troverdige.

Premisset for filmen er likevel såpass gjenkjennbart at det skulle vært litt mer for skuespillerne å jobbe med i manus. Avsløringene og vendingene er ikke spesielt uventede, og da en siste stor avsløring til slutt kommer, er den så forutsigbar at det er lett å sammenlikne det med en såpeopera. Det er spesielt synd når vendingene er såpass viktige for handlingen.

«Sammen alene» har likevel mye bra for seg. Det er en solid regidebut, og den viser hvor langt man kan komme på et lite budsjett om man har dyktige folk foran og bak kamera.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer