LITEN MANN, STOR SKOG: Percy Harrison Fawcett fotografert i urskogen mellom Brasil og Bolivia i 1908. Bilde fra boka.
LITEN MANN, STOR SKOG: Percy Harrison Fawcett fotografert i urskogen mellom Brasil og Bolivia i 1908. Bilde fra boka.Vis mer

I 1925 forsvant tre menn i det indre av Amazonas

Ny bok følger oss etter dem inn i jungelen.

||| ANMELDELSE: Året 1925 forsvant tre menn i det indre av Amazonas.

Hvem var de, og hva drev dem inn i denne tropiske trykkokeren, dette grønne helvete med malariamygg, ildmaur og kannibaler?

Offiser og gentleman
Den amerikanske journalisten og forfatteren David Grann blir besatt av spørsmålet, og utruster i 2005 sin egen ekspedisjon for å finne svarene, som nå presenteres i en briljant beretning.

«Den tapte byen Z» er en særdeles vellykket blanding av spennende guttebok, opplysende historieskriving og seriøs biografi der navn som Henry Rider Haaggard («Kong Salomos miner») og Arthur Conan Doyle («Sherlock Holmes») svever over vannene anført av oberst Percy Fawcett.

Briten Percy Harrison Fawcett - eventyrer, vitenskapsmann, spiritist, rasist, offiser og gentleman - var den siste store oppdagelsesreisende i tradisjonen etter Livingstone og Stanley. Han var mannen som uten frykt oppsøkte de siste hvite flekker på verdenskartet i kamp mot ville dyr, sykdommer og sult - og indianere med to meter lange piler dyppet i froskegift.

Desperados
Urskogen i Amazonas og legenden om en storslått sivilisasjon i kontinentets indre, blir Fawcetts livslange lidenskap.

I 1925 forsvant tre menn i det indre av Amazonas

I likhet med samtidens antropologer anser han indianerne som «barn i åndelig forstand», og tror at de glemte sivilisasjoner i Amazonas er grunnlagt av fønikiske sjøfarere eller Israels tapte stammer.

Gjentatte ganger reiser han inn i jungelen mellom Bolivia og Brasil. Men i stedet for Eldorado, eller byen Z, finner Fawcett lovløse nybyggersamfunn befolket av drapsmenn og desperados, styrtrike gummibaroner og utpinte indianerslaver. Og jungelen er djevelsk. Giftsopper, termitter og milliarder av maur ribber skogbunnen mens trær og slyngplanter kveler hverandre i kampen for å nå opp til sollyset.

Gir aldri opp
De sterkeste overlever. På enkelte ekspedisjoner mister Fawcett halvparten av sine menn. Men han gir aldri opp.

Hva er det som driver ham? Hvordan endte den siste reisen inn i Amazonas der Fawcett forsvant med sønnen Jack og hans venn Raleigh Rimmel?

Fullfører med stil
Forfatteren David Grann følger sporet av sin mann, hakk i hæl: Han leter fram dagbøker, brev og obskure beretninger fra de spanske conquistadorenes tid. Og han utruster altså sin egen ekspedisjon.

Beretningen om hans «leteaksjon» er blitt en tour de force som nøster opp historien på overbevisende måte, også på det litterære plan, og avslutter elegant ved å bringe nye opplysninger om en eldgammel sivilisasjon med storslåtte byer i det som nå er overgrodd urskog.