Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Keepers» på Netflix

I 1969 ble ei nonne funnet brutalt drept. I døden kan hun ha tatt med seg en grusom hemmelighet

Mysteriet om Cathy Cesnik beskrives som Netflix' nye «Making a Murderer».

uoppklart: Det var tydelige tegn på at Cathy Cesnik ble drept, men politiet klarte ikke å finne ut hvem som hadde drept henne. I en ny Netflix-dokumentar graves det i det gamle mysteriet. Video: Netflix Vis mer Vis mer Vis mer

(Dagbladet): En novemberdag i 1969 kalte kapellan Joseph Maskell ved Keough High School i Baltimore en student inn på kontoret og foreslo at de skulle ta en kjøretur.

Da skoleklokka ringte ved dagens slutt, klatret 16 år gamle Jean Hargadon Wehner inn i passasjersetet til Maskells Buick Roadmaster. At Maskell kjørte studenter hjem var ikke uvanlig, men denne gangen kjørte han ikke Wehner hjem.

Han kjørte forbi det katolske sykehuset, industribyggene og videre mot utkanten av byen. Han stopper ved en søppelfylling og tar med seg den blonde, fregnete tenåringen mot en mørkegrønn søppeldunk.

Kroppen på bakken

Det er på veien dit at Wehner ser en kropp som ligger på bakken, noe hun har forklart i et intervju med Huffington Post.

Hun skjønner med en gang hvem det er.

Uka før hadde søster Cathy Cesnik, en populær nonne som underviste i engelsk og drama ved den katolske ungdomsskolen, forsvunnet mens hun gjorde innkjøp. Studenter, foreldre og lokale medier var svært opptatt av forsvinningen og folk fra hele Baltimore hjalp politiet med å lete i parker og skogsområder for å finne henne, skriver Huffington Post.

Wehner får panikk og prøver å fjerne mark som kravler over Cesniks ansikt. Hun roper til Maskell at han skal hjelpe henne. I stedet lener presten seg mot henne og hvisker:

«Nå ser du hva som skjer når du sier dårlige ting om mennesker».

Wehner ble vettskremt og bestemte seg for aldri å fortelle om hendelsen - før i intervjuet med Huffington Post i 2015.

To måneder senere ble Cesnik funnet av jegere som passerte søppelfyllinga. Cesnik hadde merker etter kvelning på halsen og etter slag i hodet, men opplysninger om hvem som kunne ha drept henne så aldri dagens lys og etterforskningen ble etter hvert lagt død.

Hva visste hun?

Mysteriet rundt drapet på 26 år gamle Cesnik rulles nå opp Netflix' kommende dokumentarserie «The Keepers». Serien kan ha klart å avdekke nye bevis om det flere tiår-gamle drapet, skriver The Telegraph.

Dokumentarserien skal, ifølge avisa, avdekke at drapet på Cesnik ikke bare handler om et drap, men muligens også avdekke en pedofiliring og korrupsjon blant kirkens menn, politiet og politikere i Baltimore.

Ifølge Huffington Post blir Cathy Cesnik beskrevet som en virkelighetens Maria, Julie Andrews karakter fra «The Sound of Music». Hun var varm, vakker, spilte gitar og skrev musikaler som jentene ved skolen fikk opptre med.

Hva var det Cathy visste, hvem drepte henne og ble drapet dekket over?

Nick Giangrasso, detektiven som etterforsket Cesnik's forsvinning, har senere fortalt at han hadde sine mistanker om at drapssaken ikke ble etterforsket grundig nok og at kirken på ett eller annet vis hadde en finger med i spillet.

- Den katolske kirken hadde et grep om politiet. De hadde mye makt, har han sagt til Huffington Post.

Åpnet seg om seksuelt misbruk

Senere har den blonde tenåringen som sier at hun ble truet til stillhet, Jean Wehner, hevdet at hun ble seksuelt misbrukt av Maskell. Også flere elever ved skolen hevder at de er blitt misbrukt av Maskell og to andre menn ved skolen. I voksen alder henvendte Wehner seg til den lokale kirken, men fikk beskjed om at det ikke fantes nok bevis til at de ville gi juridisk støtte. Maskell ble suspendert for en kort periode.

Tre tidligere elever ved skolen har hevdet at de også ble tvunget til å prostituere seg til fremmede, blant dem til flere uniformerte politimenn.

Ofrene har gjort forsøk på å gå til sivile søksmål uten at dette har ført fram i rettsystemet.

Ifølge Huffington Post, er det, ifølge vitneutsagnene mye som tyder på at ofrene hadde søkt hjelp hos Cesnik og at hun hadde planer om å avsløre overgriperne.

En kvinne, som ønsker å være anonym av redsel for forfølgelser, har fortalt til Huffington Post at hun hadde vært på besøk i Cesnik's leilighet kvelden før Cesnik forsvant. Mens hun hadde betrodd læreren sin om overgrepene, hadde Maskell kommet til leiligheten.

- Maskell stirret på meg. Han visst hvorfor jeg var der, har kvinnen sagt til Huffington Post.