Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stiffi med «Respekt» i MGPjr

I 2002 sang «Stiffi» (11) om sigaretter på MGPjr. Ville ikke fått lov i dag, sier NRK

15 år siden Stiffi krevde respekt i beste sendetid. 

DEN GANG DA: Stefan Ericsson var bare 11 år da han deltok i MGPjr med låta «Respekt». Opptredenen er sett over en halv million ganger på Youtube. Foto: NRK
DEN GANG DA: Stefan Ericsson var bare 11 år da han deltok i MGPjr med låta «Respekt». Opptredenen er sett over en halv million ganger på Youtube. Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): «Gi meg det jeg vil ha

Et par sigaretter kan jeg gjerne ta

Gi meg det jeg vil ha

En coca cola holiola cariola»

Slik lød refrenget til «Respekt», Stefan Ericssons bidrag i den aller første norske MGPjr-finalen, som gikk av stabelen i Oslo Spektrum i februar 2002.

11-åringen fra Kattem i Sør-Trøndelag måtte til slutt gi tapt for To Små Karer fra Asker (som forøvrig rappa om å «få stå» og være «råkåte»), men «Respekt» står fortsatt i manges hukommelse som et av de mest minneverdige MGPjr-bidragene noensinne.

En Youtube-video av opptredenen er sett nærmere 600 000 ganger, og nye kommentarer dukker stadig opp i kommentarfeltet.

Styrer unna banneord

I ovennevnte Youtube-kommentarfelt er det flere som lurer på hvordan Ericsson fikk lov til å delta i MGPjr med en låt som blant annet handler om å ha lyst på sigaretter.

NRKs Eva Rutgerson Bie er prosjektleder for MGPjr, og har jobbet med konkurransen siden 2008. Hun vedgår at «Stiffi» ikke hadde fått stå på scenen med ei låt som «Respekt» i 2017 uten endring av en spesiell setning.

- Vi er nokså tydelige på at banneord eller kontroversiell tematikk styrer vi unna, sier Bie til Dagbladet.

Kontrovers

Hun forteller at regelverket rundt MGPjr-tekster ble strammet inn etter 2007, da det oppsto kontrovers rundt bidraget «Vibira», som Tre Små Pønkere sto bak.

- Vi har skrudd til regelverket og måten vi siler ut låter på, sier Bie om programmets uvikling siden «Stiffi» deltok i 2002.

1. mars er det nok en gang påmeldingsfrist for unge mellom 8 og 15 år som drømmer om å delta i MGPjr.

- For å oppsummere, Eva Rutgerson Bie: Et råd til unge som vil delta i MGPjr er å holde seg unna sigarett-tematikk?

- Ja, slår hun lattermildt fast.

Dagbladet har vært i kontakt med Stefan Ericsson. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling