<strong>Betaler dyrt:</strong> Lyngen kommune er en av dem som betaler dyrt for å disponere en festetomt i sentrum av Lyngseidet, skriver Line van Gemert. Foto: Privat.
Betaler dyrt: Lyngen kommune er en av dem som betaler dyrt for å disponere en festetomt i sentrum av Lyngseidet, skriver Line van Gemert. Foto: Privat. Vis mer

I 2014 tjente de 73 millioner bare i leieinntekter fra festetomter

Opplysningsvesenets fond er en trussel og hindring for bosetting og næringsutvikling i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kommunene som ønsker, bør overta ansvaret og utvikle de tidligere presteeiendommene innenfor egne kommunegrenser. Lyngen Høyre mener at overføring av ansvaret fra Opplysningsvesenets fond (OVF) og en lovendring nå er på sin plass.

OVF har - med loven i hånd - begynt å markedsregulere prisene på sine festetomter. Det svir for små kommuner. Lyngen kommune er en av dem som betaler dyrt for å disponere en festetomt i sentrum av Lyngseidet, og kommunen har samtidig lagt ned millioner av kroner og et betydelig arbeid i infrastruktur og opparbeiding av tomtene - men får ingenting igjen for arbeidet. OVF stikker av med hele «fortjenesten». Det blir da helt feil, når kommunen også årlig bevilger flere millioner over sine små og knagre budsjetter for at kirken skal bestå. Dette burde være fondets oppgave, men det er det per i dag ikke. Lyngen Høyre vil dermed påstå at fondet her ikke kommer Den norske kirke til gode, når vår egen kulturskatt Lyngen kirke, som er sterkt preget av sin alder, står og forfaller.

Markedsprisene OVF opererer med for tomter, er både surrealistisk og kunstig høy for dagens marked, og medfører at boligbygging og etablering av næringsvirksomhet er svært problematisk. Det blir for dyrt å etablere seg, og vi blir stadig færre innbyggere og kirkegjengere. Dette kan og skal vi ikke lenger godta.

OVF er en av landets største grunneiere og er eier av mange prestegårder, presteboliger, festetomter og store skogarealer. Fondet besitter betydelige summer og hadde i 2010 en antatt formue på 7 millarder. OVF har omtrent 8000 kontrakter på festetomter rundt om i landet. Dette er eiendommer som ble overført til fondet sammen med prestegårdene for nesten 200 år siden. I 2014 tjente de 73 millioner kroner bare i leieinntekter fra festetomter.

OVF et stort problem for samfunnsutviklingen, bolysten og etableringen av næringsvirksomhet i kommunen. Lyngen Høyre vil derfor jobbe for en lovendring, for å fjerne dette «fortidsgufs», slik at den enkelte kommune enklere og selv kan videreutvikle eget lokalsamfunn, til det beste for både næringslivet, kirkegjengere og andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer