I 2014 tjente de 73 millioner bare i leieinntekter fra festetomter

Opplysningsvesenets fond er en trussel og hindring for bosetting og næringsutvikling i nord.

Betaler dyrt: Lyngen kommune er en av dem som betaler dyrt for å disponere en festetomt i sentrum av Lyngseidet, skriver Line van Gemert. Foto: Privat.
Betaler dyrt: Lyngen kommune er en av dem som betaler dyrt for å disponere en festetomt i sentrum av Lyngseidet, skriver Line van Gemert. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kommunene som ønsker, bør overta ansvaret og utvikle de tidligere presteeiendommene innenfor egne kommunegrenser. Lyngen Høyre mener at overføring av ansvaret fra Opplysningsvesenets fond (OVF) og en lovendring nå er på sin plass.

OVF har - med loven i hånd - begynt å markedsregulere prisene på sine festetomter. Det svir for små kommuner. Lyngen kommune er en av dem som betaler dyrt for å disponere en festetomt i sentrum av Lyngseidet, og kommunen har samtidig lagt ned millioner av kroner og et betydelig arbeid i infrastruktur og opparbeiding av tomtene - men får ingenting igjen for arbeidet. OVF stikker av med hele «fortjenesten». Det blir da helt feil, når kommunen også årlig bevilger flere millioner over sine små og knagre budsjetter for at kirken skal bestå. Dette burde være fondets oppgave, men det er det per i dag ikke. Lyngen Høyre vil dermed påstå at fondet her ikke kommer Den norske kirke til gode, når vår egen kulturskatt Lyngen kirke, som er sterkt preget av sin alder, står og forfaller.

Markedsprisene OVF opererer med for tomter, er både surrealistisk og kunstig høy for dagens marked, og medfører at boligbygging og etablering av næringsvirksomhet er svært problematisk. Det blir for dyrt å etablere seg, og vi blir stadig færre innbyggere og kirkegjengere. Dette kan og skal vi ikke lenger godta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer