- I 2019 vil vi ha 283 millioner mindre hvert år til å drifte videregående skoler og drive samferdsel

Regjeringens systematiske nedprioritering av Nord-Norge viser at det er viktigere enn noensinne å ha et regionalt folkevalgt nivå som motsats til sentralisering.

Skadelige kuttt: Det er helt galt å kutte de økonomiske rammebetingelsene som muliggjør vekst i Nordlands mange viktige småsamfunn, skriver Sonja A. Steen. Foto: Privat.
Skadelige kuttt: Det er helt galt å kutte de økonomiske rammebetingelsene som muliggjør vekst i Nordlands mange viktige småsamfunn, skriver Sonja A. Steen. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2014 endret regjeringen på inntektsfordelingen mellom fylkene i Norge. Resultatet er at fylker med spredt befolkning og mange hurtigbåt- og ferjesamband får langt mindre penger enn tidligere. Nordland kommer svært skjevt ut av den nye fordelingen. I 2019 vil vi ha 283 millioner mindre for hvert eneste år til å drifte videregående skoler og til å drive samferdsel.  Regjeringen har i tillegg til dette kuttet i de frie inntektene til fylkeskommunen i alle sine statsbudsjett. Resultat er at vi får mindre midler til å videreutvikle næringslivet i Nord-Norge.

Samtidig har regjeringen valgt å opprette et veiselskap som skal arbeide med sju store prosjekter for å videreutvikle Norge. Ingen av de sju prosjektene ligger i Nord-Norge. Vi er rett og slett ikke viktige nok.

Vi står altså overfor en politikk fra regjeringen hvor Nord-Norge systematisk nedprioriteres.

Regjeringens politikk viser oss at det er viktigere enn noensinne å ha et regionalt folkevalgt nivå som en motsats til regjeringens sentralisering og nedprioritering.

Nordlands viktigste ressurs er menneskene som bor her. Vår næringspolitikk legger til rette for nye arbeidsplasser. Men ungdommene må fullføre videregående skole. Det er dessverre sånn at for mange ikke fullfører. Min store visjon er at alle gjennomfører videregående skole. Det er ikke bare samfunnsøkonomisk lønnsomt - det handler også om menneskeverd og mulighet for enkeltmennesket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer