FORTELLINGEN OM 22. JULI: Regissør Paul Greengrass står bak filmen «22 July», basert på Åsne Seierstads bok «En av oss: En fortelling om Norge». Vi gjør oppmerksom på at dette klippet inneholder nærgående skildringer av hendelsen på Utøya 22. juli, inkludert gjerningspersonen. Video: Netflix Vis mer Vis mer

«22 July» på Netflix

I «22 July» nekter Geir Lippestad å håndhilse på terroristen. Slik var det ikke i virkeligheten

Paul Greengrass tok seg kunstneriske friheter da han skulle gjenskape det siste møtet mellom advokat og klient.

VENEZIA/OSLO (Dagbladet): Da den britiske stjerneregissøren Paul Greengrass skulle lage film om 22. juli, fikk han «fødselshjelp» av en rekke av aktørene som var berørt av terrorangrepet som rystet Norge.

Blant bidragsyterne bak «22 July» er Geir Lippestad, som var Anders Behring Breiviks forsvarsadvokat.

- Jeg har bidratt fordi jeg synes dette er viktigere enn noen gang, sier Lippestad til Dagbladet.

- Vi har et Europa og Amerika hvor radikalisering og ekstremisme er enda mer framtredende enn det var i 2011. Det er utrolig viktig at folk får se ekstremismens ødeleggende kraft for et samfunn.

STILTE OPP: Geir Lippestad er en av flere 22. juli-aktører som bidro med sine erfaringer da Paul Greengrass skulle lage filmen «22 July». - Det er viktig å vise omverdenen hvordan det norske samfunnet reagerte på terror, sier forsvarsadvokaten. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
STILTE OPP: Geir Lippestad er en av flere 22. juli-aktører som bidro med sine erfaringer da Paul Greengrass skulle lage filmen «22 July». - Det er viktig å vise omverdenen hvordan det norske samfunnet reagerte på terror, sier forsvarsadvokaten. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Menneskeverd

Når «22 July» har premiere på Netflix 10. oktober, er det med Jon Øigarden i rollen som Lippestad. De to snakket sammen på telefon ved to anledninger.

- For meg har ikke menneskeverdet et slags toleransens ytterpunkt. Det var ekstra viktig for meg at Jon fikk vite. Jeg forsvarte Breivik, og mener at han har menneskeverd, sier advokaten.

- Vi kan ikke begynne å snakke om «monstre» og «djevler» som ikke skal ha samme rettssikkerhet som andre. Det jobbet jeg mye mentalt med gjennom hele saken, og det prøvde jeg å formidle til Jon.

SPILLER LIPPESTAD: Jon Øigarden (til høyre) har rollen som 22. juli-terroristens forsvarsadvokat Geir Lippestad i «22 July». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / Netflix
SPILLER LIPPESTAD: Jon Øigarden (til høyre) har rollen som 22. juli-terroristens forsvarsadvokat Geir Lippestad i «22 July». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / Netflix Vis mer

Vanskelig rolle

5. september hadde «22 July» premiere under Filmfestivalen i Venezia, med regissør Paul Greengrass og de norske skuespillerne til stede.

Da Dagbladet intervjuet Jon Øigarden i den italienske byen, trakk han fram Geir Lippestads vanskelige rolle som et sentralt tema i samtalene med advokaten.

- Mange spurte ham: «Hvordan kan du forsvare et monster?» Men, hvis et demokrati skal fungere, må folk som ham få et forsvar, sa Øigarden.

Han fortalte også at Lippestad bidro med innsikt i Breiviks oppførsel.

- Disse to menneskene satt mye og snakket sammen. Lippestad fortalte blant annet at Breivik spurte hvordan han hadde det. Han var høflig.

Håndhilste

I en scene i «22 July» kan man se Lippestad, i Øigardens skikkelse, som håndhilser på Anders Behring Breivik, spilt av Anders Danielsen Lie.

Lippestad har akkurat fått oppdraget som forsvarsadvokat, og møter Breivik for første gang.

- Det gjorde jeg i virkeligheten også, nettopp for å si til meg selv at jeg håndhilser på alle klienter, forteller Geir Lippestad.

- Det er ikke fordi jeg respekterer det de har gjort, men jeg respekterer dem som mennesker. Det fortalte jeg Jon hva jeg tenkte rundt.

AP-POLITIKER: Geir Lippestad har i mange år vært tilknyttet Arbeiderpartiet. Her i 2015, da han ble byråd for næring og eierskap i Oslo, en posisjon han trakk seg fra i fjor. Han er i dag fast representant for Ap i Oslo bystyre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AP-POLITIKER: Geir Lippestad har i mange år vært tilknyttet Arbeiderpartiet. Her i 2015, da han ble byråd for næring og eierskap i Oslo, en posisjon han trakk seg fra i fjor. Han er i dag fast representant for Ap i Oslo bystyre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mild, men tydelig

Advokaten beskriver Øigarden som en veldig klok mann, og opplever at skuespilleren tok med seg samtalene deres inn i filmrollen.

Lippestad er en av få blant aktørene og de berørte som har sett «22 July».

- Jeg synes jeg så det i øynene hans, i måten han spilte på. Han er en litt mild figur, som samtidig er tydelig på hva som er rollen som er advokat.

- Jeg skulle ikke prate om Breiviks politikk eller være hans venn. Jeg skulle verne hans rettslige interesser og hans menneskerettigheter. Den balansen der jobbet jeg mye med, og det synes jeg han fikk fint fram i filmen.

Taushetsplikten

Lippestad understreker at informasjonen han har delt med Øigarden, ikke bryter med hans taushetsplikt som advokat.

- De fortrolige samtalene mellom Breivik og meg i enerom, forblir for alltid mellom oss. Jeg har ikke delt noe fra dem i boka eller til andre, sier advokaten, som i 2013 ga ut boka «Det vi kan stå for», der han skriver om sin tid som forsvarer for 22. juli-terroristen.

- Det handler om respekt for individet, taushetsplikt og den tillit som må være mellom klient og advokat, uansett hvem klienten er.

Lippestad påpeker samtidig at mye i 22. juli-saken har blitt offentlig kjent, som politiavhør, alt som er sagt i rettssaken og dokumenter fra Breiviks barndom.

Det siste møtet

En avsluttende scene i «22 July» viser Breivik og Lippestads siste møte. De to er i enerom. Breivik skriver under på et dokument som Lippestad rekker ham.

Scenen ender med at Breivik strekker ut hånda mot Lippestad, som for å takke for samarbeidet, men advokaten tar ikke imot.

Var deres siste møte slik i virkeligheten?

Nei, forteller Lippestad.

- Vi møttes med en glassvegg mellom oss, så det var ikke mulig å ta hverandre i hånda. Men jeg hadde gjort det om jeg hadde mulighet. Jeg hadde ikke noen annen holdning til ham i slutten enn i starten av saken.

Politisk kommentar

I samme scene utveksler Lippestad og Breivik noen kommentarer om ideologi. Det ligger tettere på sannheten, skal vi tro Lippestad, som har vært tilknyttet Arbeiderpartiet i en årrekke.

- Jeg diskuterte aldri politikk eller samfunn med ham, men jeg hadde en liten kommentar om politikk i slutten. Jeg sa til ham at jeg ikke tror at hans tanker eller ideer er de som blir vinnende. Da sa han: «Bare vent, du, det blir mainstream om noen år.»

Om ikke mainstream, så opplever Lippestad at den høyreekstreme ideologien er på voldsom frammarsj.

- Jeg ser at holdningene og tankene ikke har blitt færre. Mange av tingene vi ikke trodde det var mulig å si for fem-seks år, hører vi i dag.