SAVNET BILDE: Museumsteknikere henger opp bildet av George Villiers, den første hertugen av Buckingham, i Kelvingrove kunstgalleri og museum i Glasgow. FOTO: NTB Scanpix
SAVNET BILDE: Museumsteknikere henger opp bildet av George Villiers, den første hertugen av Buckingham, i Kelvingrove kunstgalleri og museum i Glasgow. FOTO: NTB ScanpixVis mer

I 400 år trodde de bildet var borte. Så viste det seg at kopien var originalen

Maleriet av en av de «mest kjente homofile mennene i historien» var likevel ikke borte.

(Dagbladet): Et maleri av Peter Paul Rubens, som man hittil har trodd var savnet i 400 år, har blitt oppdaget i Glasgow i Skottland.

Rubens var blant de fremste malerne innen barokken, og maleriet viser George Villiers, den første hertugen av Buckingham. Villiers er også kalt en av de «mest kjente homofile mennene i historien», og mange eksperter mener han var elskeren til kong Jakob den første av England, skriver Independent.

Maleriet var i samlingen til Glasgow museum, og hang i et gammelt herskapshus som er tilgjengelig for allmennheten. Glasgow museum trodde det var en kopi av originalen, som man antok har vært savnet i nesten 400 år.

Men nå mener en ekspert at dette maleriet faktisk er originalen.

Mener bildet er originalen

Skitt og malestrøk på topp av originalbildet skal ha ført til at man trodde det var en kopi malt av en annen kunstner. Ben van Beneden, direktør ved Rubenshuis i Antwerpen i Belgia, har undersøkt bildet og mener det er autentisk.

Det var kunsthistoriker Bendor Grosvenor fra BBC-programmet «Britain's Lost Masterpieces», som oppdaget maleriet som er datert tilbake til 1625.

- Sjansen for å oppdage et portrett av en så viktig person i britisk historie, malt av en av de største malerne som noen gang har levd, har vært utrolig spennende, sier Grosvenor til BBC.

Kongens elsker

Villiers var kontroversiell i sin samtid. Han kom fra lav aldelsstatus, og endte med å bli en av kong Jakob den første av Englands næreste. Kong Jakob var også konge av Skottland.

Mens noen eksperter mener Villiers var elskeren hans, mener andre at de hadde et nært platonisk vennskap.

Da den britiske etaten English Heritage gjennomførte restaureringsarbeid på Apethorpe Palace i Northamptonshire, som var en av kongens favorittboliger, fant de en hemmelig passasje mellom de to mennenes soverom.