FEIL: Bildet til venstre er ikke Vincent van Gogh, men lillebroren Theo. Til høyre ser man Theo van Gogh avbildet i 30-åra. Foto: B. Schwarz, Brussel / Woodbury & Page, Amsterdam / Van Gogh Museum
FEIL: Bildet til venstre er ikke Vincent van Gogh, men lillebroren Theo. Til høyre ser man Theo van Gogh avbildet i 30-åra. Foto: B. Schwarz, Brussel / Woodbury & Page, Amsterdam / Van Gogh MuseumVis mer

I 50 år trodde de at gutten var Van Gogh

Van Gogh-museet med avsløring.

Fotografiet av en 13 år gammel Vincent van Gogh ble brukt for første gang i 1957, under en van Gogh-utstilling. Siden har fotografiet prydet flust med biografier, hefter og utstillingskataloger som det tidligst kjente bilde av den verdensberømte kunstneren.

Men det var inntil denne uka, da van Gogh-museet i Nederland offentliggjorde nyheten om at det slettes ikke er Vincent van Gogh på bildet, men broren Theo.

- Denne oppdagelsen betyr at vi har kvittet oss med en illusjon, og fått et portrett av Theo, sier museumsdirektør Axel Rüger i en pressemelding.

Lite glad i portretter

Museet slurvet ikke. Etter at det ble sådd tvil om identiteten på bildet, samlet museet et ekspertteam, bestående av van Gogh-eksperter og forskere som blant annet tok i bruk rettsmedisinsk praksis i undersøkelsene. De gjorde bildeundersøkelser og konkluderte med at det er Theo på bildet.

Det var den belgiske van Gogh-forskeren Mark Edo Tralbaut (1902-1976) som først tok portrettet av Theo og plasserte det i en utstillingskatalog i 1957, og kalte det for «portrett av van Gogh (ca. 1866)».

Van Gogh var ikke særlig glad i portrettbilder, ifølge museet. Særlig ikke på sine «eldre» dager. Etter at portrettet av ham som 13-åring nå er avslørt som falskt, finnes det nå bare ett eneste fotografi av ham igjen, som 19-åring.

19 ÅR: Vincent van Gogh som ung mann. Foto: Vincent van Gogh Foundation
19 ÅR: Vincent van Gogh som ung mann. Foto: Vincent van Gogh Foundation Vis mer

- Hvete er hvete

Lillebror Theo van Gogh var en berømt kunsthandler og Vincents nærmeste venn og livsledsager. De to sto hverandre svært nær, og etter at Vincent døde av skuddskader i armene hans sommeren 1890 var Theo knust.

Han døde 25. januar 1891, bare 33 år gammel. Dødsårsaken skal ha vært arvelig kronisk hjernesykdom kombinert med overarbeid og sorg, konkluderte legene, ifølge Wikipedia.

Vincent van Gogh ble ikke anerkjent før i 1920-åra, og i dag selges maleriene for vanvittige summer på kunstmarkedet.

«Hvis jeg er verdt noe seinere, er jeg verdt noe nå. For hvete er hvete, selv om folk tror det er gress i begynnelsen.», skrev Van Gogh i et av sine mange brev.