«I alle veikryss har du et valg. Det er det bluesen handler om. Selv i Majorstu-krysset.»

Da Lars Saabye Christensen hadde skrevet ferdig «Halvbroren», gikk han i platestudio med blueskompisene i Norsk Utflukt for å roe seg ned. Resultatet kan du høre på «Det blå arret», gruppas tredje plate.

Les anmeldelsen av Norsk Utflukts siste cd

- Da jeg var ferdig med «Halvbroren», spurte jeg meg selv: «Hva gjør jeg nå?» Det riktige var å lage plate, sier Lars Saabye Christensen til Dagbladet.

Under navnet Norsk Utflukt har han og bluesbyen Notoddens store sønn Kåre Virud en stødig, nesten bluesskjematisk utgivelsesfrekvens for sine blåpoetiske utflukter: debut i 1992, oppfølgeren «Diger og gul» i 1997 og nå i 2002 «Det blå arret».

20 år med blues

- Vi har funnet rytmen vår. Hver for oss gjør vi jo en del ting ved siden av, sier vinneren av Nordisk Råds litteraturpris med glimt i øyet. På den andre siden av kafébordet sitter Virud, også en potensiell prisvinner under morgendagens spellemannsutdeling, for albumet «I teateret».

Det var gjennom bluesen Lars Saabye Christensen og Kåre Virud møttes for omtrent tjue år siden, og det er gjennom bluesen de fortsatt møtes.

- Jeg skrev en artikkel og gjendiktet noen blueslåter i tidsskriftet Bazar. Kåre leste det, tente på det og tok kontakt, forteller Saabye Christensen.

- Ja. Jeg abonnerte på bladet. Det var jævlig bra skrevet, altså, sier Virud.

- Og etter hvert fant jeg ut at Lars skrev egne tekster også. Vi snakket det samme språket.

Veikryss og blå hus

Virud snakker om Howlin' Wolf og Muddy Waters. Saabye Christensen snakker om bluespoesiens kraft, vitalitet og metaforiske evne. For eksempel veikrysset.

- I alle veikryss har du et valg. Det er det bluesen handler om. Selv i Majorstu-krysset, sier forfatteren, som en periode også bodde i blåmalte Sortland.

- Alle byer har noe blått i seg. Blå er en farge som alltid har fulgt meg, eller jeg har fulgt etter den.

- Veit du hva, Lars? Da vi flyttet til Notodden da jeg var ti år, malte faren min huset blått. Det var det eneste blå huset på Notodden. Folk pleide å kjøre forbi for å se på det blå huset, forteller bluesgitaristen.

- Nå er vi i gang, sier Lars Saabye Christensen.

- Det kan være første låt på den neste plata: «Det blå huset på Notodden». Vi bør klare det innen fem år.

<B>BLUESBROREN: </B>Lars Saabye Christensen (t.h.) gjendiktet noen bluestekster i et blad, Kåre Virud likte det, og siden har de vært bluesbrødre. Nå er de klar med Norsk Utflukts tredje plate.