Ideer:

I amerikansk poesi finst djupner som er fråverande i flaumen av meldingar frå ein viss twitterkonto

Logg av, og les dikt fra USA i staden.

USA: «America is broken», skriver John Freeman i forordet til boka «Tales of Two Americas». Bildet er fra en markering etter at en rasistisk motivert skyting på en kirke i byen Charleston drepte ni svarte amerikanere i 2015. FOTO: AP Photo/David Goldman /NTB Scanpix
USA: «America is broken», skriver John Freeman i forordet til boka «Tales of Two Americas». Bildet er fra en markering etter at en rasistisk motivert skyting på en kirke i byen Charleston drepte ni svarte amerikanere i 2015. FOTO: AP Photo/David Goldman /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump har gjort oss alle til tolkarar av korte tekstar i eit forsøk på å forstå kva som hender i USA. Kvifor ikkje vie tid til nokon som meistrar formatet og faktisk har noko å melde? Danez Smith og Ocean Vuong er to av dei unge poetane som blir presentert i den ferske antologien «Ny amerikansk poesi» og som skriv seg rett inn i den komplekse tida vi lever i.

I starten av juni kunne dei av oss som var på rett stad til rett tid få med seg den amerikanske stjernepoeten Danez Smith på scenen i Trondheim og Oslo.

Smith var i Noreg i samband med lanseringa av ein ny antologi med gjendiktingar av amerikansk poesi som er ute på Samlaget i desse dagar. Antologien er den første i sitt slag sidan 1970, og presenterer åtte poetar som til saman utgjer eit lite tverrsnitt av dei nye stemmane som har gjort seg mest gjeldande i den amerikanske poesien dei siste fem-seks åra. Dei representerer eit vidt spenn, både i uttrykk og tematikk. Felles likevel at alle har vakse opp i USA i tida etter 11. september 2001. I poesien sin speglar dei eit samfunn som har krakelert, der ulikskapane aukar og splittinga i befolkninga blir djupare, men kor det også finst ein utbreidd og sterk vilje til protest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer