JUBILERER: Norlis Antikvariat feirer sitt 125 års jubileum med en utsøkt katalog og et stort boksalg. Butikken er et paradis for bokelskere. Det som ser ut som rot, er bøker som roper etter å bli kjøpt og lest. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet  

Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
JUBILERER: Norlis Antikvariat feirer sitt 125 års jubileum med en utsøkt katalog og et stort boksalg. Butikken er et paradis for bokelskere. Det som ser ut som rot, er bøker som roper etter å bli kjøpt og lest. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

I antikvariatet er det bøkene som leter etter deg

Norli feirer 125 år som bruktbokhandel.

Meninger

Når et antikvariat feirer fødselsdag, skjer det i kledelig ro og mak. Ikke noen kjøpesenteraktig markering med ballonger, hornorkester og bløtkake.

I disse dager feirer Oslos mest tradisjonsrike bruktbokforretning, Norlis Antikvariat i Universitetsgata 18, jubileum. For 125 år siden startet Olaf Norli denne forretningen, som etter hvert gikk i arv til Bjarne Welle, hans sønn Hans Christian Welle og fra 1982 Rolf Warendorph, som fortsatt driver forretningen.

Dette forteller tredje slektsledd i Welle-familien, Nina, i en historikk i jubileumskatalogen. Hun jobbet også i butikken inntil hun gikk av med pensjon i fjor. Tradisjon og atter tradisjon. Ikke uten stolthet slår Nina Welle fast at hennes familie har solgt brukte bøker i samme butikk i 111 år.

I løpet av de siste 25 åra har bare seks mennesker vært ansatt i butikken. Her er ingen hurtige omveltninger, ingen aggressiv karrierebygning. Alt er like rolig og udramatisk som laget av støv på bøker som har ligget lenge uten å bli solgt.
 
Norli feirer med en jubileumskatalog som speiler mangfoldet i de produktene som omsettes. Katalogen hyller trykksaken som gjenstand med en egen estetikk. Samtidig foregår et gigantisk salg i stil med de halvtårlige rituelle tilbudene som holder lageret i sjakk.

Bøker i fleng, i like vill uorden som på et loppemarked, til 125 kroner første dag, deretter mindre og mindre for hver dag inntil de siste bøkene forsvinner i posesalg. Populært på grunn av sin uberegnelighet. Kundene vet at det stikkes godbiter innimellom for å lokke bokelskerne til salget.

Nobelprisvinneren Patrick Modiano har fortalt hvordan han pleide å legge opp sine turer gatelangs i Paris fra antikvariat til antikvariat. Det samme skriver Christopher Hals Gylseth i en inspirert og artikkel i det nyeste nummeret av magasinet Prosa, som åpner for en viss optimisme.

Gylseth bejubler den «kunnskap man plutselig snubler over». Det er lett å kjenne seg igjen. For ikke mange år siden var Oslo sentrum full av bruktbokhandlere. Ikke bare tradisjonsrike antikvariater som Norli, Cappelen og Damm, men også utsalgene til Pocketboka og flere tegneserieantikvariater. Butikker fantes i obskure kjellerlokaler og i enslige, små, merkelige bygg som ennå ikke var revet til fordel for boliger og forretningsbygg.

En håndfull antikvariater er igjen i Oslo. Dessuten fins et eller to i de fleste større byer. Norge har såkalte bokbyer i Mundal og Tvedestrand. Bruktboka er fortsatt en omsettelig vare.

Men mer og mer av salget foregår via det nordiske nettstedet antikvariat.net og andre nettantikvariater. Det er likevel en stor forskjell. Handler man på nett, må man vite hva man er ute etter. I et fysisk antikvariat, med sine lukter, knirkende trapper og bokbunker, kan man åpne seg for overraskelsen.

Antikvariatet er den store kontrasten til dagens bokhandlerkjeder, med sitt forutsigelige og markedsstyrte utvalg. I antikvariatet er det ikke du som leter etter bøker. Bøkene leter etter deg.

Gratulerer med dagen, Norli. Keep up the good work.