I antikvariatet er det bøkene som leter etter deg

Norli feirer 125 år som bruktbokhandel.

JUBILERER: Norlis Antikvariat feirer sitt 125 års jubileum med en utsøkt katalog og et stort boksalg. Butikken er et paradis for bokelskere. Det som ser ut som rot, er bøker som roper etter å bli kjøpt og lest. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet  

Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
JUBILERER: Norlis Antikvariat feirer sitt 125 års jubileum med en utsøkt katalog og et stort boksalg. Butikken er et paradis for bokelskere. Det som ser ut som rot, er bøker som roper etter å bli kjøpt og lest. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når et antikvariat feirer fødselsdag, skjer det i kledelig ro og mak. Ikke noen kjøpesenteraktig markering med ballonger, hornorkester og bløtkake.

I disse dager feirer Oslos mest tradisjonsrike bruktbokforretning, Norlis Antikvariat i Universitetsgata 18, jubileum. For 125 år siden startet Olaf Norli denne forretningen, som etter hvert gikk i arv til Bjarne Welle, hans sønn Hans Christian Welle og fra 1982 Rolf Warendorph, som fortsatt driver forretningen.

Dette forteller tredje slektsledd i Welle-familien, Nina, i en historikk i jubileumskatalogen. Hun jobbet også i butikken inntil hun gikk av med pensjon i fjor. Tradisjon og atter tradisjon. Ikke uten stolthet slår Nina Welle fast at hennes familie har solgt brukte bøker i samme butikk i 111 år.

I løpet av de siste 25 åra har bare seks mennesker vært ansatt i butikken. Her er ingen hurtige omveltninger, ingen aggressiv karrierebygning. Alt er like rolig og udramatisk som laget av støv på bøker som har ligget lenge uten å bli solgt.  Norli feirer med en jubileumskatalog som speiler mangfoldet i de produktene som omsettes. Katalogen hyller trykksaken som gjenstand med en egen estetikk. Samtidig foregår et gigantisk salg i stil med de halvtårlige rituelle tilbudene som holder lageret i sjakk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.