DEBATT

Debatt: Klimakamp

I år skal jeg for første gang gå i 8. mars-tog sammen med min datter

Kvinnene som redder kloden.

HÅP: Jeg føler en dyp takknemlighet for alle kvinnene som har brøytet vei før meg. Det gir meg håp, både for framtida til min lille datter, og for mulighetene hun har når hun blir gammel nok til å delta selv, skriver Lan Marie Berg. Foto: Øystein Norum Monsen / Dagbladet
HÅP: Jeg føler en dyp takknemlighet for alle kvinnene som har brøytet vei før meg. Det gir meg håp, både for framtida til min lille datter, og for mulighetene hun har når hun blir gammel nok til å delta selv, skriver Lan Marie Berg. Foto: Øystein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I år skal jeg for første gang gå i 8. mars-tog sammen med min datter. Hun vet det ikke selv, for hun skal ikke komme ut før om to måneder, men hun sparker ivrig i magen. Det er godt å vite at hun vil ha mange muligheter til å sparke fra seg også i framtida – om hun vil.

Lan Marie Berg.
Lan Marie Berg. Vis mer

Samtidig som #metoo bidrar til å bekjempe strukturer og ukultur som har skvist unge kvinner ut av arbeidslivet, politikken og den offentlige debatten, er nemlig unge kvinner de viktigste stemmene for en bedre verden. Unge kvinner har blitt de viktigste stemmene i klimakampen. Det gir meg håp for den lille jenta i min egen mage.

I fjor høst var jeg i Stockholm for å følge valgkampen til vårt søsterparti. Vi satte oss ned på en kafé for å ta en pust i bakken før en stor klimamarsj. Der møtte jeg unge Greta Thunberg, en tilsynelatende sjenert ung jente som streiket for at klima skulle bli hovedtema i valgkampen.

I PARIS: Greta Thunberg deltok i fredagsdemonstrasjonen i Paris 22. februar. Foto: Samuel Boivin / PA / NTB Scanpix
I PARIS: Greta Thunberg deltok i fredagsdemonstrasjonen i Paris 22. februar. Foto: Samuel Boivin / PA / NTB Scanpix Vis mer

Jeg hadde ikke drømt om at Greta noen måneder etterpå skulle skape overskrifter verden over med sin tale på klimatoppmøtet i Polen. Eller at hennes skolestreiker skulle engasjere titusenvis av unge mennesker over hele verden, og legge press på beslutningsledere.

Heldigvis er ikke Greta alene. I USA, ble den amerikanske senatoren Dianne Feinstein fra California nylig konfrontert av to ungdommer fra klimabevegelsen «sunrise movement». En 16 år gammel jente førte ordet: «Nå er vi på et punkt der jorda dør, vi trenger en dyr og ambisiøs plan for å håndtere et så stort problem». Feinstein forklarte at planen aldri ville få gjennomslag. Videoen av sammenstøtet ble en snakkis, og førte til kraftig press mot Feinstein for å vise større klimaengasjement.

Ikke bare det: planen den unge jenta foreslo, er utformet av en annen ung kvinne: 29 år gamle Alexandria Ocasio-Cortez. Hun har brukt sin kometkarriere, fra å være en ukjent bartender i New York til å bli den mest omtalte demokratiske politikeren i USA, på å gjøre klimasaken til sin hovedkampsak.

Dette mønsteret er også synlig på statistikken: klima- og miljøengasjementet er sterkest hos unge og hos kvinner.

Det gjør meg dobbelt glad: at unge kvinner i dag har blitt noen av de viktigste politiske premissleverandørene, og at vi står sammen for å kjempe for vår tids viktigste sak.

Det skulle kanskje også bare mangle. Klima er nemlig i høyeste grad også et kjønnet spørsmål. Klimaendringene forverrer alle eksisterende utfordringer. Det så jeg med egne øyne da jeg dro til Tuvalu for å se hvordan klimaendringene påvirker et av øysamfunnene som bokstavelig talt står i fare for å bli slukt av havet. Og da jeg besøkte Kenya for å studere effektene av et solcelleprosjekt i noen av de tørreste og fattigslige områdene i landet.

Jeg dro for å lære om klima, men lærte enda mer om hvor forferdelige vilkår kvinner har i mange land. Under mitt opphold i Tuvalu foregikk øysamfunnets andre voldtektsrettssak noensinne, basert på en brutal gjengvoldtekt. I Kenya har jeg selv møtt fattige kvinner som har måtte prostituere seg for en liten matbit.

Klimaendringer, med den nøden de fører med seg, bidrar til å forverre vilkårene for dem som allerede har lite. Verst går det ut over dem som er mest sårbare, som kvinnene. Derfor er klimakamp også kamp mot urettferdighet og for likestilling. Og derfor er det så viktig at kvinner nå lar sin stemme bli hørt.

Jeg kan ikke annet enn å føle en dyp takknemlighet for alle kvinnene som har brøytet vei før meg. Det gir meg håp, både for framtida til min lille datter, og for mulighetene hun har når hun blir gammel nok til å delta selv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer