I år var folket og fagjuryen enige: «Børning» er årets film

Dobbel Amanda-heder.

HAUGESUND (Dagbladet): Den ble ikke bare fjorårets mest sette norske kinofilm.

Lørdag kveld ble det klart at bilfilmen «Børning» også er mottaker av Folkets Amanda - prisen der Dagbladet-leserne har stemt fram vinneren.

- Jeg er så stolt! men det passer seg ikke for en bilfilmregissør å grine, sa langfilmdebutant Hallvard Bræin da han fikk statuetten i hendene.

Stemt fram av Dagbladets lesere Gjennom hele sommeren har Dagbladet.no latt leserne stemme på hvilke norske filmer som fortjente å bli nominert. De siste uka har avstemmingen handlet om hvilken av de fem nominerte som skal skrives inn i filmhistorien som folkets favoritt fra 2014.

- Det betyr alt! var regissør Hallvard Bræins spontane reaksjon da prisen var ham i hende.

Tidligere års mottakere av Folkets Amanda har vært «Gåten Ragnarok», «Kon Tiki», «Hodejegerne», «Max Manus», «Trolljegeren» og «Engelen».

Varm Filmen fikk også fagjuryens Amanda for årets beste kinofilm. Det betyr at i år var ekspertene og folket skjønt enige om hvilken film som var best.

- Det skyldes ikke bare bilkjøring. Det skyldes at det er en varm film som folk blir rørt av, mener Bræin.

«Børning» er en høyoktans roadmovie med et stjernelag av skuespillere, som Anders Baasmo Christiansen, Sven Nordin, Otto Jespersen og Jenny Skavlan.

Der er laget som den blir vist - location for location i vårt langstrakte land, fra Tyrigropa til Nordkapp. Gatebilentusiaster og amcar-miljøer har stilt opp underveis, lånt ut biler og vært statister i filmen.

Både Henrik Mestad og unge Ida Husøy ble nominert til birollepriser for innsatsen i filmen, og for Mestads del ble det statuett. «Børning» topper kvelden med Amanda for beste lyddesign.

Vil filme på snø Nå ligger alt an til at det blir en oppfølger. Den er tenkt å lages på vinterføre.

- Helst er vi igang idet snøen faller, sier produsent John M. Jacobsen.

Kanskje bare litt på fleip.