Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I Argentina blomstrer sammensvergelsene

Noe virkelig alvorlig må ha skjedd når president Cristina Fernández legger ned Argentinas etterretningstjeneste etter funnet av en død statsadvokat. Men hva?

STATSINTRIGER: President Cristina Fernández taler til det argentinske folket i radio og fjernsyn. Hun skal nedlegge landets etterretningstjeneste, som hun hever står bak harde anklager mot seg og hennes regjering. Hun var samtidig anklaget for sammensvergelse av en statsadvokat som nylig ble funnet død. Ifølge presidenten brukte etterretningstjenesten statsadvokaten i en sammensvergelse mot henne. Foto: AFP / Scanpix /  Pressekontoret til Argentinas president
STATSINTRIGER: President Cristina Fernández taler til det argentinske folket i radio og fjernsyn. Hun skal nedlegge landets etterretningstjeneste, som hun hever står bak harde anklager mot seg og hennes regjering. Hun var samtidig anklaget for sammensvergelse av en statsadvokat som nylig ble funnet død. Ifølge presidenten brukte etterretningstjenesten statsadvokaten i en sammensvergelse mot henne. Foto: AFP / Scanpix / Pressekontoret til Argentinas president Vis mer
Kommentar

Det er tid for å spørre: Hva i all verden er det som foregår i Argentina? Tror presidenten at hennes etterretningstjeneste først bruker en statsadvokat til å rette alvorlige anklager mot henne, og så dreper ham?

Tar en statsadvokat livet av seg dagen før han skal legge fram alvorlige bevis mot presidenten?

Og har en ung journalist som først offentliggjorde dødsfallet grunn til å føle seg forfulgt og flykte til Israel, eller lider han av forfølgelsesvanvidd?

Mandag, ei uke etter funnet av den døde statsadvokaten, opptrådte president Cristina Fernández i alle kanalene i fjernsyn og radio og kunngjorde et lovforslag som skal oppløse Secretaría de Inteligencia (SI), landets viktigste etterretningstjeneste. Den skal erstattes av en ny og omorganisert føderal etterretningstjeneste.

I desember sparket hun hele ledelsen i SI. Hun anklager sjefene der for å stå bak alle slags anklager mot henne og hennes regjering de siste åra.

Der kommer den avdøde statsadvokaten Alberto Nisman inn. Han ble funnet død med et skuddsår i hodet i sitt eget bad søndag 18. januar i bydelen Puerto Madero i hovedstaden Buenos Aires. Dagen etter skulle han, etter innbydelse fra opposisjonen, legge fram sine bevis for anklager mot president Cristina Fernández og utenriksminister Héctor Timerman for Straffelovskommisjonen i Deputertkammeret i Kongressen.

Som man sier i Argentina: «Ingen dør dagen før.» Dødsfallet vakte straks mistanker mot presidenten og hennes nærmeste. I flere byer, og særlig i hovedstaden Buenos Aires, gikk demonstranter ut i gatene og anklaget president Fernández. Like etter blodbadet i Charlie Hebdo i Frankrike bar demonstranter plakater hvor det sto: «Jeg er Nisman».

I ti år, fra 2004, hadde statsadvokat Nisman på oppdrag fra daværende president Néstor Kirchner etterforsket det største terrorist-angrepet i Argentinas historie. Ti år før, 18. juli 1994, omkom 85 personer da huset til AMIA, ei forening og et sosialt samlingspunkt for de argentinske jødene, ble sprengt.

Avdøde Kirchner var ektemannen til Férnandez. Hun etterfulgte ham som president.

I oktober 2006 anklaget Nisman formelt Iran for å stå bak og landets libanesiske støttespiller, Hizbollah, for å ha gjennomført angrepet på AMIA. Fem iranere og en libaneser ble ettersøkt gjennom Interpol. De er tidligere iranske statsråder, regjeringsrådgivere og diplomater, samt en libaneser fra Hizbollah.

Etter hemmelige forhandlinger inngikk Férnandez og Timerman i januar 2013 en avtale med Iran om samarbeid, deri også «samarbeid» om å oppklare angrepet på AMIA. Det innebar å dekke over hva som hadde skjedd, mente Nisman.

Statsadvokaten hadde onsdagen før han ble funnet død anklaget president Férnandez, utenriksminister Héctor Timerman og flere andre for en sammensvergelse for å skjule Irans medvirkning i bytte mot økonomiske fordeler for Argentina, deriblant olje. Bevisene hans er avlyttede telefon-samtaler og ulike dokumenter, som han har samlet i en 350 sider lang rapport. På innbydelse fra opposisjonen skulle han legge fram bevisene i Deputertkammeret.

Statsadvokat Viviana Fein, som etterforsker dødsfallet, sier Nisman døde av ei kule mot tinningen, og de første undersøkelsene tyder på sjølmord. Men det er ikke funnet kruttslam på hans hender. Dette har sådd mistanken om drap. Etterforskerne undersøker også om han har vært utsatt for press.

President Fernández har blandet seg inn i dette. På Facebook har hun skrevet dette:

«Sjølmordet (jeg er overbevist) var ikke et sjølmord. (...) De har brukt ham levende og deretter hadde de bruk for ham død. Det er trist og forferdelig.»

Presidenten anklager altså sin egen etterretningstjeneste for å ha brukt og drept Nisman. Mens hun snakket i fjernsyn og radio mandag krevde demonstranter «rettferd» både utenfor presidentpalasset Casa Rosada i Buenos Aires og utenfor presidentens bolig i utkanten av hovedstaden.

Og hun anklaget etterretningstjenesten for å ha skrevet rapporten med anklagene mot henne for Nisman:

- Ikke en eneste advokat, ikke en eneste juss-utdannet, ikke en eneste juss-professor kunne tro, straks de har lest anklagene, at dette er skrevet av en advokat, langt mindre av en statsadvokat. Det finner ikke plass i hodet på noen, sa hun om anklagene.

Statsadvokat Fein har siktet en 35 år gammel data-tekniker, Diego Lagormasino, som arbeidet for Nisman, for å ha lånt statsadvokaten den pistolen som ble funnet ved avdøde. Det er ulovlig i Argentina.

Den unge journalisten Damián Pachter, som arbeidet for nettutgaven til den engelsk-språklige avisa Buenos Aires Herald, var den første som meldte om statsadvokatens død på søndagskvelden, først i flere kvitringer på Twitter. Utover i uka følte han seg skygget og forfulgt. På fredag sendte han ei melding om at han snart forlot Argentina i et fly, ikke akkurat klokt å varsle om dersom man er på flukt, og ikke lenge etter kunne man på nettet lese at han var på vei til nabolandet Uruguay.

Pachter følte seg forfulgt av den argentinske etterretningstjenesten. Han lurer på om han avslørte noe for tidlig, før noen hadde rukket å dekke over hva som hadde skjedd. Fra Montevideo i Uruguay fløy han videre til Tel Aviv i Israel, hvor han nå oppholder seg.

Noe er åpenbart helt galt fatt i Republikken Argentina. Men hva? Grobunnen for sammensvergelser må i alle fall være den beste.